Ministrul Muncii: Propunem un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare

Ministrul muncii Mariana Câmpeanu. (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.10.2012

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a spus, luni, la Piteşti, că sistemul public de pensii este nesustenabil la ora actuală şi propune formarea unui sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare, informează corespondentul NewsIn.

“Sistemul public de pensii este nesustenabil la ora actuală, există un raport din ce în ce mai nefavorabil între contribuabili şi beneficiarii sistemului, datorită unui proces normal de creştere a speranţei de viaţă şi din cauza faptului că în ultimii ani aproape un milion de locuri de muncă au dispărut. În aceste condiţii, trebuie să găsim un sistem public de pensii care să fie viabil atât pentru generaţia în plată (...), cât şi pentru generaţia de tineri care intră în acest moment pe piaţa muncii”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a adăugat că un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare ar permite fiecărei persoane să cunoască nivelul acelui cont, din prima zi de muncă şi până la pensionare.

“Propunerea noastră este să formăm un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare, aşa încât în orice moment, din ziua în care o persoană intră pe piaţa muncii şi până la retragere, să cunoască nivelul acelui cont, să gândească singur dacă este suficient, dacă pilonul întâi plus pilonul doi de pensii îi asigură un venit decent sau dacă trebuie să-şi mai facă o pensie suplimentară în sistemul privat sau să apeleze la alte mijloace de economisire”, a precizat Câmpeanu.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a mai spus că este necesară schimbarea Legii Dialogului Social, pentru că legislaţia actuală nu se poate aplica.

“Cred că intenţia nostră de modificare a Legii dialogului social a mers în aceeaşi direcţie cu cerinţele mediului de afaceri, pentru că la ora actuală această legislaţie nu se poate aplica. Ştiţi foarte bine că acum Consiliul Economic şi Social nu funcţionează şi nu este normal şi nici conform cu modul de abordare european să susţii o legislaţie care să nu aibă şi un punct de vedere al partenerilor sociali. Ca atare, este obligatoriu ca această lege să fie modificată, pentru a putea avea această componentă a dialogului social deblocată”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Totodată, ministrul a mai spus că încă există păreri diferite privind încheierea contractelor colective de muncă.

“Avem probleme legate de asigurarea reprezentativităţii, unde trebuie să asigurăm un echilibru între patronate şi sindicate. În plus, sunt păreri împărţite în legătură cu nivelul la care trebuie încheiate contractele colective de muncă, dacă să rămână la nivel de întreprindere, de ramură sau la nivel de holdinguri, unde avem mai multe ramuri reprezentate”, a completat Câmpeanu.

Ministrul a mai adăugat că noua lege trebuie să înlăture obstacolele care există în actuala lege. “Noi nu vrem să schimbăm o lege cu una care să aducă alte obstacole, ci, din contră, să deblocăm obstacolele care sunt acum. (...) Avem în permanenţă consultări cu sindicatele şi avem nevoie de o consultare permanentă şi cu mediul de afaceri”, a precizat Mariana Câmpeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor