Ministrul Justiţiei: România este pregătită să renunţe la MCV şi să îşi asume propria evaluare [video]

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, Vera Jourova, aflată în vizită oficială în România, au susţinut o declaraţie de presă comună la sediul Ministerului.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă o prioritate zero. Guvernul lucrează "pentru a internaliza pe deplin recomandările din ultimul raport", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, adăugând că ţara noastră este pregătită să îşi asume propria evaluare în cadrul unor mecanisme proprii.

După întâlnirea cu comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, Vera Jourova, ministrul Justiţiei a subliniat că este important pentru România faptul că există un astfel de dialog nu numai la Bruxelles, ci şi la Bucureşti.

"Am discutat cu doamna comisar Jourova despre priorităţile pe care România continuă să le aibă cu privire la reforma justiţiei în România. Am discutat inclusiv despre MCV, repetând că pentru mine, personal, ca ministru şi pentru Guvernul României este o prioritate zero să avansăm mai ales în ceea ce priveşte condiţionalităţile şi recomandările.

Lucrăm pentru a internaliza pe deplin aceste recomandări din ultimul raport, astfel încât să putem dovedi că societatea românească este o societate matură şi că sistemul judiciar din România este unul care a ajuns la un nivel de profesionalism care poate integra toate aceste condiţionalităţi", a afirmat Raluca Prună.

În opinia sa, România este pregătită să îşi asume propria evaluare în cadrul unor mecanisme proprii, care sunt în principal strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent acestei strategii, dar şi noua Strategie Naţională Anticorupţie care, anul acesta, va fi updatată.

"În timpul acestui an vom monitoriza în continuare situaţia de aici, iar anul viitor se va lua o decizie dacă se va continua sau se va alege un alt instrument pentru monitorizarea situaţiei în România. România a făcut progrese impresionante, dar mai sunt lucruri de făcut, care sunt trecute în mare parte în raportul MCV din 2016, care a fost publicat recent.

Ştiu că mai mulţi reprezentanţi români, inclusiv premierul, au vorbit cu Jean Claude Juncker şi cu Frans Timmermans, care sunt responsabili de asta. Ştiu că primul ministru şi alţi reprezentanţi au propus o ieşire", a declarat comisarul european Jourova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne