Ministrul israelian de Finanţe susţine că economia Iranului este "în pragul colapsului"
alte articole
Economia Iranului se îndreaptă spre colaps din cauza sancţiunilor internaţionale impuse din cauza controversatului său program nuclear, a declarat duminică Ministrul israelian de Finanţe, Yuval Steinitz, potrivit unui raport Reuters.
Israelul priveşte perspectiva ca duşmanul său dintotdeauna să dezvolte arme nucleare drept o ameninţare la adresa existenţei sale, prim-ministrul Benjamin Netanyahu declarând că, deşi sancţiunile au efectul dorit, ele încă nu forţează Iranul să îşi abandoneze activitatea ce ar putea produce în curând un focos nuclear.
Cu toate acestea, oficialii israelieni par din ce în ce mai pregătiţi să recunoască efectul sancţiunilor americane şi europene recente, care ţintesc la limitarea exporturilor de petrol ale Iranului.
Statele Unite ale Americii, principalul aliat al Israelului, a declarat că nu va permite Teheranului să producă o bombă, şi că este nevoie de mai mult timp ca sancţiunile să îşi facă efectul, înainte de a lua în considerare o acţiune militară.
Comentatorii americani şi israelieni susţin că o lovitură militară pentru a distruge centralele nucleare ale Iranului, despre care Iranul susţine că sunt destinate exclusiv dezvoltării unei capacităţi de generare nucleară, ar putea declanşa un război regional, cu consecinţe imprevizibile.
Şi în Israel, unele figuri politice şi militare proeminente pun la îndoială avertismentul lui Netanyahu că Iranul este aproape de a dezvolta o capacitate nucleară şi că acţiunea militară va fi în curând singurul mod de a-l opri.
Inflaţie în creştere
Un document al Ministerului israelian de Externe, publicat săptămâna trecută, a declarat că sancţiunile au cauzat mai multe daune economiei Iranului decât s-a crezut iniţial şi că iranienii de rând suferă din cauza inflaţiei în creştere, deşi acest lucru nu pare să le schimbe politica.
Sâmbătă, moneda iraniană a scăzut la un minim istoric de aproximativ 28.400 riali pentru un dolar, o scădere cu aproximativ 57 la sută faţă de iunie 2011, ceea ce înseamnă o creştere bruscă a preţului importurilor.
Adversarii parlamentari ai preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad susţin că sancţiunile nu sunt cauza principală a problemelor economice ale Iranului şi acuză guvernul de o proastă gestionare a economiei.
Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a declarat sâmbătă pentru ziarul Haaretz că el crede că teocraţia islamică din Iran va fi răsturnată printr-o revoltă, cum a fost cea care l-a răsturnat pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, anul trecut.