Guvernul vrea să atragă mai multe fonduri pentru cumpărarea ''Cuminţeniei Pământului''

Guvernul va adopta vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă vizând atragerea mai multor fonduri pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului".
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Guvernului se află un proiect de act normativ care completează OUG 10/2016 în vederea diversificării mecanismelor financiare de atragere a fondurilor prin colectă publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului".

Una dintre noile prevederi incluse în ordonanţă prevede că Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării ''Cuminţeniei Pământului''.

Potrivit ordonanţei, citate de Hotnews, 'persoanele juridice vor fi selectate în condiţii transparente şi nediscriminatorii, având la bază capacitatea administrativă a acestora de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor', iar 'cerinţele minime privind capacitatea administrativă de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Culturii'.

De asemenea, ordonanţa mai stipulează că persoanele juridice implicate în acest proiect vor deschide pentru colectarea donaţiilor conturi proprii, distincte, prin intermediul cărora urmează a se derula doar operaţiuni de încasare a donaţiilor şi, respectiv, de virare către contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie.

Conform Guvernului, noile măsuri legislative au în vedere asigurarea de noi fonduri pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi, în condiţiile în care mecanismul de colectare instituit prin OUG 10/2016 s-a dovedit insuficient pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat în acest scop iar timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt raportat la suma necesară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură