Ministrul Fondurilor Europene: Executivul va reduce numărul organismelor intermediare şi a programelor operaţionale
alte articole
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, în cadrul conferinţei “Mediafax talks about SMEs 6” ce s-a desfăşurat la un hotel din Capitală,că Executivul are în plan reducerea numărului “organismelor intermediare şi câte programe operaţionale vom avea pentru exerciţiul 2014-2020”.
Teodorovici a mai precizat că această reducere, ce va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri, are în vedere simplificarea procedurilor de accesare şi implementare a fondurilor europene în exerciţiul 2014-2020.
"Vom discuta în şedinţa de Guvern de mâine (miercuri – n.r.) câte organisme intermediare şi câte programe operaţionale vom avea pentru exerciţiul 2014-2020. Acum avem câte şapte din fiecare, dar vrem să reducem numărul acestora”, a afirmat Eugen Teodorovici.
Totodată, ministrul Fondurilor Europene a adăugat că se doreşte descentralizarea procesului de accesare a fondurilor europene. Prin urmare, la nivel central vor fi menţinute doar proiectele mari, derulate de companii mari, în vreme ce proiectele mai mici vor fi transferate la Agenţiile Regionale de Dezvoltare.
"Vrem să mergem pe descentralizare spre regiuni, dar şi pe simplificare. Vrem să implicăm mai mult sistemul bancar şi mediul privat în implementarea proiectelor cu fonduri europene. Cred în sistemul bancar mai mult, pentru că cineva mai exigent stă cu ochii pe sistemul bancar", a mai menţionat Teodorovici.
Oficialul a accentuat faptul că România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să se pregătească din timp pentru exerciţiul financiar 2014-2020, pentru a evita blocarea proiectelor ce vor fi derulate din fonduri UE şi neatingerea ţintei de 50% de absorbţie a fondurilor structurale.
"Primul pas îl vom face în luna mai când vom trimite primul acord de parteneriat dintre România şi UE, în care vor fi trecute priorităţile de finanţat. În luna septembrie vrem să avem deja proiectele de programe operaţionale, astfel că anul acesta să fie aprobate cât mai multe dintre acestea de către UE, să nu stăm anul viitor să facem aceste formalităţi. Fiecare funcţionar are obligaţia să cheltuiască cei 21,8 miliarde de euro din prima zi", a explicat Eugen Teodorovici.
De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea reducerii numărului personalului din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.
"Avem un nou minister, supradimensionat pentru că am preluat de la Ministerul Finanţelor două direcţii. Vrem să-l reducem de la 300 la 200 de poziţii. Ţin să avem structuri suple şi eficiente, nu suprastructuri. Este adevărat că sunt locuri cu personal insuficient şi unde pregătirea nu este tocmai bună, sunt de asemenea diferenţe de salarii între diferite ministere şi vrem să le aliniem la nivelul de sus", a mai menţionat Eugen Teodorovici.
În perioada 1-25 ianuarie, România nu a absorbit niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune, în condiţiile în care ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, şi-a propus o rată de absorbţie de 50% până la sfârşitul anului, nivelul actual fiind de doar 11,47%.
În aceeaşi perioadă, România nici măcar nu a transmis cereri de rambursare către Bruxelles. Astfel, nivelul declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană în raport cu alocarea UE 2007 - 2013 a rămas la 14,92% (2,865 miliarde euro), la fel ca la sfârşitul anului 2012.
În ceea ce priveşte plăţile interne către beneficiari, creşterea este foarte mică, de sub un procent: de la 21,85% (20,972,357,880 lei) la 22,28% (21,065,870,420 lei).
Stagnarea survine după ce în luna decembrie 2012, Bucureştiul reluase transmiterea unor cheltuieli la Bruxelles pe toate cele 7 programe, astfel că nivelul cererile de rambursare a ajuns la 14,92% (2.865.958.955 euro), faţă de 10,69% (2.053.421.933 euro) în noiembrie.
La 16 ianuarie, comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat, după o întrevedere cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, că 2013 reprezintă „o provocare specială” pentru România care trebuie să absoarbă peste 5 miliarde de euro, în condiţiile în care în 6 ani a atras doar 2,2 miliarde de euro în total.
Dacă nu va cheltui cele peste 5 miliarde de euro, România se va confrunta cu un risc mare de dezangajare de fonduri.
Alocarea UE pentru România în perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, sumă din care fondurile structurale şi de coeziune reprezintă circa 21 de miliarde de euro.
Priorităţile de finanţare propuse României de către Comisia Europeană vizează îmbunătăţirea capitalului uman prin creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi politici mai bune privind incluziunea socială şi educaţia, dezvoltarea unei infrastructuri moderne, promovarea competitivităţii economice şi a dezvoltării locale, optimizarea utilizării şi protejării resurselor şi activelor natural, respectiv modernizarea şi consolidarea administraţiei naţionale şi a sistemului judiciar.