Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, extinde perioada în care elevii pot învăţa după manuale vechi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis joi, la solicitarea premierului Victor Ponta, să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi, informează Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) joi, la patru zile după ce elevii claselor I şi a II-a au început şcoala fără manualele promise de Guvern.
Remus Pricopie (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.09.2014

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis joi, la solicitarea premierului Victor Ponta, să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi, informează Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) joi, la patru zile după ce elevii claselor I şi a II-a au început şcoala fără manualele promise de Guvern.

Conform unui comunicat de presă al MEN, citat de Realitatea, prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.

"Ministrul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane", susţine MEN într-un comunicat de presă citat de Realitatea.

Reprezentanţii ministerului mai susţin în comunicat că, "pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate."

Reamintim că întârzierea tipăririi manualelor se datorează faptului că licitaţia organizată de minister a fost contestată de editori. Acuzaţi de Guvern că se pun piedici în procesul de introducere a noilor manuale, piedici care se răsfrâng asupra elevilor, editurile arată că licitaţia a fost viciată, Ministerul Educaţiei favorizând companiile declarate câştigătoare.

Editorii îşi fundamentează acuzele pe o motivare a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), for care a analizat contestaţiile depuse de editori, şi pe un raport intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educaţiei, raport care evaluează conformitatea manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini.

Potrivit documentelor făcute publice de Federaţia Editorilor din România (FER), Ministerul Educaţiei nu a luat în seamă raportul experţilor IT şi a declarat câştigătoare companii ale căror manuale digitale ar fi neconforme caietului de sarcini. Unul din marii câştigători ai licitaţiei a fost firma SIVECO, a cărei fondatoare, Irina Socol, este arestată preventiv într-un dosar vizând constituirea unui mecanism evazionist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor