Ministrul Educaţiei, fără nicio reacţie când Neacşu a susţinut că PNRR nu permite creşteri de salarii pentru profesori

Ligia Deca
Ligia Deca (Facebook)

Ligia Deca, ministrul Educaţiei, prezentă la negocierile de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a afirmat că “salariile personalului didactic, nedidactic şi personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar”. Cu toate acestea, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat că PNRR nu permite creşteri de salarii sau sporuri la profesori, fără ca Ligia Deca să aibă vreo reacţie.

În imaginile apărute în spaţiul public cu declaraţiile făcute de oficiali la sediul FSLI, se vede cum Ligia Deca stă lângă Marian Neacşu şi are un comportament aprobator, fără să avertizeze faptul că sunt informaţii mincinoase cele susţinute de secretarul general al Guvernului sau să avertizeze când a luat cuvântul în legătură cu aceste informaţii false proferate de Neacşu, relatează Edupedu.ro.

“Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiţionalităţile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”, a susţinut Neacşu.

Potrivit G4Media.ro, realitatea este însă că în PNRR nu apare nici o interdicţie legată de majorări salariale.

De altfel, mai precizează G4Media, Guvernul şi Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari:

– Martie 2023: Toţi bugetarii care lucrează cu fonduri europene au primit sporuri printr-o Ordonanţă de urgenţă a guvernului Ciucă.

– Mai 2023: Parlamentul a votat salarii cu până la 50% mai mari şi creşterea numărului de angajaţi la Administraţia Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de salarii.

– Martie 2023: Parlamentul a votat acordarea unui spor la salariu de 25% pentru angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru presupusă suprasolicitare neuropsihică. USR a atacat legea la CCR, care a declarat-o neconstituţională.

– Aprilie 2023: Magistraţii şi-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută şi solicită sumele restante pe ultimii 5 ani.

– Martie 2023: Parlamentul a votat creşteri de salarii pentru angajaţii de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Guvernul şi-a propus să îi scoată pe profesori din grevă oferindu-le un "sprijin" de 2500 de lei în acest an, mai exact prin acordarea unui card pentru cadrele didactice şi auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie şi 1.500 în octombrie, mai susţine Edupedu.ro.

Întrebată ce părere are despre salariile din învăţământ, Ligia Deca a menţionat:

“Cred că salariile personalului didactic, nedidactic şi personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar. În acest sens, aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei a şi lucrat, împreună cu federaţiile sindicale, cu propuneri pe care Ministerul Muncii o să le discute atunci când se intră în faza discuţiei pe legea salarizării”.

Potrivit Edupedu.ro, premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, şi Marcel Ciolacu, şeful PSD, nu au participat la discuţiile de la sediul FSLI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne