Ministrul de Externe turc critică remarcile lui Netanyahu privind anexarea coloniilor evreieşti din Cisiordania

Mevlut Cavusoglu (Epoch Times România)
Andrei Popescu
08.04.2019

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a condamnat promisiunea “iresponsabilă” a premierului israelian Benjamin Netanyahu de a anexa coloniile din Cisiordania în cazul în care va fi reales.

Cavusoglu a sugerat într-un mesaj postat duminică pe Twitter că Netanyahu urmăreşte să atragă suportul alegătorilor cu o astfel de promisiune.

“Cisiordania este teritoriu palestinian ocupat de Israel prin încălcarea legislaţiei internaţionale”, a scris Cavusoglu pe Twitter. “Declaraţia iresponsabilă a premierului Netanyahu cu scopul de a obţine mai multe voturi la alegerile generale israeliene nu poate şi nu va schimba acest fapt”.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui Turciei, a criticat ambiţiile politice ale premierului Netanyahu, notând că ele subminează încercările de a obţine o soluţie reciprocă la conflictul dintre israelieni şi palestinieni.

“Un alt exemplu al modului în care Netanyahu foloseşte politica electorală pentru a justifica ocupaţia şi pentru a submina soluţia cu două state. Dacă va fi reales, va fi acesta un triumf al ‘democraţiei’ sau al ocupaţiei?”, a scris Kalin pe Twitter.

Omer Celik, purtător de cuvânt al Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la conducerea Turciei, a afirmat la rândul său că promisiunea lui Netanyahu încalcă anumite rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, susţinând că aceasta “nu numai că încalcă legea, dar şi încearcă să o distrugă în întregime”.

Israelul şi Palestina au avut dispute privind graniţa şi suveranitatea timp de câteva decenii. În prezent, palestinienii urmăresc să îşi obţină independenţa şi doresc să folosească Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat. Palestina rămâne doar parţial recunoscută ca stat şi revendică teritorii precum Fâşia Gaza şi Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est.

În 1947, ONU a eelaborat un plan pentru a pune capăt conflictului, oferind majoritatea Cisiordaniei şi Gazei palestinienilor. Totuşi, Israelul a confiscat Cisiordania controlată la acea vreme de Iordania împreună cu Ierusalimul de Est în timpul unui războiului de şase zile în 1967. În 1980, Parlamentul israelian a adoptat Legea Ierusalimului prin care a proclamat întregul oraş ca fiind capitală nedivizată a Israelului. Comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea şi consideră că statutul Ierusalimului şi al coloniilor evreieşti construite în Cisiordania necesită un acord reciproc cu palestinienii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor