Ministrul de Externe britanic exclude participarea la un posibil atac american asupra Iranului

Jeremy Hunt, ministru britanic de externe
Jeremy Hunt, ministru britanic de externe (Getty Images)

Ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, a declarat luni că nu poate lua în considerare participarea ţării sale alături de Statele Unite la un atac împotriva Iranului din cauza încercărilor acestuia percepute a construi o armă nucleară.

“Nu văd niciun fel de circumstanţe în care vom face parte din această acţiune, deoarece am adoptat o poziţie diferită în privinţa acordului nuclear şi a sancţiunilor pe care America a decis să le impună”, a declarat Hunt pentru Sky News.

Hunt a mai declarat că Marea Britanie doreşte să păstreze acordul nuclear încheiat cu Iranul, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

“Dorim să păstrăm acordul deoarece nu dorim ca Iranul să aibă arme nucleare. Dar dacă Iranul încalcă acordul, atunci şi noi ne retragem din el”, a susţinut acesta.

Diplomatul a adăugat că este de acord cu Washingtonul că principalul motiv al instabilităţii în Orientul Mijlociu sunt grupuri precum Hezbollah şi rebelii Houthi din Yemen, pe car Iranul le sponsorizează Iranul.

În luna mai, la exact un an după ce SUA s-a retras unilateral din acordul nuclear şi a reimpus sancţiuni ample împotriva Iranului, acesta din urmă a informat statele semnatare încă rămase în JCPOA – Franţa, Marea Britanie, China, Rusia, Germania şi Uniunea Europeană – în privinţa deciziei sale de a abandona unele părţi ale acordului şi a oferit Europei 60 de zile pentru a se asigura respectarea intereselor Teheranului prevăzute în acord. Iranul a declarat că va fi pregătit să ia măsuri suplimentare pentru a abandona şi alte părţi ale acordului dacă cererea sa nu este respectată.

Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului a susţinut în luna iunie că Teheranul nu va prelungi termenul limită de 60 de zile şi a promis că va lua măsuri suplimentare în ceea ce priveşte reducerea obligaţiilor legate de restricţionarea activităţii sale nucleare.

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif a afirmat luni că ţara sa a depăşit limita de 300 kg de uraniu îmbogăţit pe care o poate stoca, limită stabilită de JCPOA. Agenţia internaţională pentru Energia Atomică a confirmat ulterior că Iranul a depăşit această limită.

Iranul a avertizat că va continua să îmbogăţească uraniu dacă Marea Britanie şi ceilalţi semnatari ai acordului nu protejează Teheranul de sancţiunile americanilor.

Următoarea etapă a reducerii obligaţiilor prevăzute de JCPOA ar putea include suspendarea de către Teheran a modernizării reactorului nuclear din Arak, aşa cum o cere acordul, şi abandonarea restricţiilor aplicate asupra nivelurilor de îmbogăţire a uraniului.

Tensiunile dintre SUA şi Iran au crescut de când Washingtonul s-a retras din JCPOA şi a reînceput să impună sancţiuni împotriva Teheranului.

În plus, după ce Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au doborât recent o dronă americană deasupra Strâmtorii Ormuz, tensiunile s-au amplificat şi mai mult. Preşedintele american Donald Trump a declarat că Pentagonul a fost la un pas de a lansa un atac aerian asupra unor ţinte iraniene, operaţiune care a fost suspendată în ultima clipă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe