Ministrul Apărării: "Cred că nu mai trebuie să stăm cu capul plecat. România şi-a făcut temele privind de aderarea la Schengen"
alte articole
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a afirmat luni, înaintea şedinţei Uniunii Social Liberale, că România nu trebuie să stea cu "capul plecat, pentru că “şi-a făcut temele privind aderarea la Schengen”. Duşa consideră că ţara noastră este un stat al Uniunii Europene (UE) cu drepturi depline care trebuie să-şi apere "demnitatea şi onoarea", anunţă B1 TV.
"Cred că nu trebuie să mai stăm cu capul plecat. România este o ţară a UE cu drepturi depline. Trebuie să ne apărăm demnitatea şi onoarea. România şi-a făcut temele privind aderarea la Schengen", a declarat Mircea Duşa, întrebat cum vede ultimele evoluţii în procesul de aderare la Schengen.
Ministrul Apărării a mai adăugat că unii membri ai UE îşi schimbă poziţiile pe considerente subiective, în timp ce liderii de la Bucureşti au depus eforturi considerente pentru a securiza frontierele la un nivel compatibil cu cel mai modern standard în domeniu.
"De la o clipă la alta unii se schimbă şi pe considerente pe care nu le înţeleg, subiective, ne spun că se vor opune primirii noastre în Schengen. România a făcut eforturi deosebite şi financiare şi umane să-şi securizeze frontierele, a făcut eforturi deosebite pentru a avea cel mai modern sistem de supraveghere a frontierelor şi Centrul naţional de supraveghere este cel mai modern din Europa, care va fi compatibil în câteva luni cu centrul european de la Varşovia" , a mai comentat Mircea Duşa.
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat, într-un interviu pentru Spiegel, că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgăriei la spaţiul Schengen.
Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgăriei şi României la spaţiul Schengen şi ridicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.
"Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a completat ministrul german. "Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de faţă nu este cazul", a completat ministrul german de Interne.