Crin Antonescu: Sunt de acord cu afirmaţiile lui Titus Corlăţean, aderarea la Schengen nu a fost niciodată o prioritate

Crin Antonescu, PNL
Crin Antonescu, PNL (Epoch Times România)
Ana Petrescu
04.03.2013

Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat, luni, că, în condiţiile în care vreun stat membru al Uniunii Europene va bloca aderarea României la Spaţiul Schengen, atunci este de acord cu declaraţiile ministrului de Externe, Titus Corlăţean, potrivit cărora intrarea în Schengen nu este o prioritate pentru ţara noastră, relevă B1 TV.

O nouă amânare a intrării României în Schengen la data de 7 martie va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată de aderare, iar pe viitor doar va aştepta o invitaţie de la UE, a declarat vineri seară ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a susţinut Titus Corlăţean.

O nouă amânare a deciziei "ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate", a mai precizat ministrul de Externe. Problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun, a mai subliniat Corlăţean.

"Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (...) Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces", a precizat ministrul Corlăţean.

De asemenea, premierul Victor Ponta a precizat sâmbătă referitor la ministrul de Externe, Titus Corlăţean, că acesta nu a vorbit despre aderarea la Schengen în nume personal, ci în numele Guvernului. Premierul a mai precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă şi că încă speră la o astfel de decizie.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă că parlamentarii democrat-liberali vor acţiona prin toate mijloacele parlamentare pe care le au la dispoziţie împotriva declaraţiilor făcute de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, "validate" de premierul Victor Ponta pe tema aderării României la Schengen.

Videanu a adăugat mijloacele folosite PDL vor fi atât moţiunile simple, cât şi prin reprezentanţii democrat-liberali din Parlamentul European, şi prin familia politică din care acest partid face parte - Partidul Popular European -, pentru a "încerca menţinerea acestui obiectiv în atenţia autorităţilor române, dar şi europene".

În plus, Adriean Videanu a menţionat că "PDL va analiza foarte serios" şi posibilitatea susţinerii unei moţiuni de cenzură dacă aceasta ar fi depusă de parlamentarii PP-DD, după cum a anunţat Dan Diaconescu la un post de televiziune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor