Ministrul Agriculturii anunţă un plan pentru ecarisarea celor 50.000 de tone de cadavre de animale "produse" anual de România (Video)

Achim Irimescu(Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
20.01.2016
Se încarcă player-ul...

În contextul în care Comisia Europeană ameninţă de ani de zile România cu declanşarea procedurilor de infringement pe motiv că nu a reuşit să pună la punct un sistem de ecarisare, care să asigure preluarea animalelor moarte din gospodăria populaţie şi de pe spaţiile publice, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă planul pe care l-a elaborat pentru rezolvarea acestei probleme.

Planul, discutat de ministrul zilele trecute şi cu Vytenis Andriukaitis, comisarului european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, presupune colaborarea cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar finanţarea va fi asigurată prin ajutor de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit ministrului, în urma discuţiilor avute cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a agreat ca ministerul Agriculturii să asigure finanţare prin ajutoare de stat iar MDRAP împreună cu primăriile şi consiliile locale să preia partea de colectare a animalelor decedate şi transportul la unităţile de ecarisare şi de distrugere.

Potrivit datelor ANSVSA, România "produce" circa 50.000 de tone pe an de cadavre de animale, a mai precizat ministrul. Până acum, pentru a distruge la Protan animalele moarte din gospodărie fermierii scoteau bani din buzunarul lor, situaţie pe cale să se schimbe. Planul ministrului Irimescu prevede ca fermierilor să le fie rambursaţi banii din ajutoare de stat, din bugetul MADR. Transportul animalelor va fi finanţat în proporţie de 100%, iar ecarisarea în proporţie de 75%.

Planul de acţiune urmează să fie finalizat până la sfârşitul lui mai 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor