Ministrul Afacerilor Externe: Moldova va înăspri condiţiile traversării frontierei pentru ucraineni

În cazul în care autorităţile ucrainene nu vor anula condiţiile înăsprite de traversare a frontierei pentru cetăţenii moldoveni, Republica Moldova va trebui să se gândească la numite condiţii pe bază de reciprocitate.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
29.01.2014

În cazul în care autorităţile ucrainene nu vor anula condiţiile înăsprite de traversare a frontierei pentru cetăţenii moldoveni, Republica Moldova va trebui să se gândească la anumite condiţii pe bază de reciprocitate. Despre aceasta a anunţat miercuri vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, David Lidington.

Potrivit "Infotag", în contextul modificării condiţiilor de traversare a frontierei cu Ucraina, vicepremierul a menţionat că în prezent autorităţile din cele două ţări poartă negocieri în acest sens, şi de asemenea, că Ucraina nu a informat colegii străini cu privire la introducerea noilor reguli.

"Vom continua abordarea acestui subiect în cadrul dialogului bilateral între specialiştii celor doua state. Noi am insistat ca prevederile acestei hotărâri să nu fie aplicate asupra cetăţenilor Republicii Moldova, în caz contrar, Moldova va trebui să se gândească la anumite acţiuni similare. Se creează impresia că este vorba de lipsă de înţelegere", a spus vicepremierul.

Natalia Gherman a menţionat că în cadrul discuţiilor cu omologul său ucrainean Leonid Kojara, acesta a promis că va examina fiecare caz în parte în care cetăţenii moldoveni s-au confruntat cu dificultăţi la traversarea frontierei.

"Dl Kojara a promis că va veni cu propuneri pentru ca situaţia să fie ameliorată. Noi dorim să evităm introducerea unor asemenea măsuri. Situaţia este neplăcută, dar sperăm că lucrurile se vor clarifica, deoarece există dialog bilateral", a spus Gherman.

Începând cu 20 ianuarie 2014, grănicerii ucraineni au înăsprit controlul la punctele de trecere a frontierei, în urma unei decizii luate de guvernul ucrainean în decembrie 2013. Persoanele care vor să traverseze frontiera trebuie să formuleze clar scopul vizitei în Ucraina şi să dispună de surse financiare în valoare de cel puţin 400 de euro sau să aibă extrasul bancar care certifică deţinerea acestei sume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor