Ministru german: solicitarea SUA pentru mărirea cheluielilor NATO este “corectă”
alte articole
Ursula von der Leyen susţine că Germania, care cheltuie mult mai puţin decât norma NATO de 2% din PIB pentru apărare, înţelege că trebuie să mărească cheltuielile.
“Este o cerere justă”, afirma von der Leyen după întâlnirea cu secretarul Apărării al SUA, James Mattis, la Washington, pe 10 februarie. “Dacă vrem să administrăm împreună crizele din lume, în special lupta împotriva terorismului, şi de asemenea să punem alianţa pe baze solide, atunci toată lumea trebuie să îşi achite partea”.
Făcând referire la Rusia, Von der Leyen a afirmat că este crucial ca membrii NATO să rămână uniţi. A mai adăugat că atât ea cât şi Mattis consideră că multe probleme globale, inclusiv războiul din Siria, nu pot fi rezolvate fără Rusia, dar în acelaşi timp Moscova trebuie să respecte legea internaţională şi graniţele altor ţări independente.
Cei doi miniştri au consimţit că este important să “continue să acţioneze dintr-o poziţie de putere pentru a oferi o mână întinsă Rusiei şi a rezolva problemele mutuale la masa negocierilor”, susţinea aceasta.
Din postura de general de marină şi şef al Comandamentului Central al SUA, Mattis a supravegheat războiul din Afganistan între 2010 şi 2013 şi a afirmat că are “cel mai mare respect” pentru forţele germane de acolo.
“Conducerea, maturitatea, performanţa etică a trupelor voastre au fost un exemplu pentru ceilalţi”, s-a adresat acesta lui von der Leyen, purtând o insignă pe rever cu steagurile Americii şi Germaniei.
Mattis a susţinut că “a ascultat atent”, încă din primele săptămâni de când deţine funcţia de secretar al Apărării, făcând aluzie la temerile ridicate de aliaţii europeni, în public şi în privat, despre declaraţiile preşedintelui SUA Donald Trump, conform cărora NATO a ajuns “învechit”.
Mattis a făcut la propriu înconjurul lumii din estul Asiei până în Europa de când a preluat postul, pentru a reasigura aliaţii că Statele Unite rămân dedicate înţelegerilor sale militare de lungă durată.
“Este uşor să stai pe margine ca un observator critic”, susţine Mattis. “Este mult mai dificil când te confrunţi cu problemele dificile pe care tu, în poziţie de responsabilitate, trebuie să le rezolvi”.