Mattis: SUA nu îşi va amplifica prezenţa militară în Orientul Mijlociu datorită Iranului

Secretarul american al apărării Jim Mattis a declarat că nu ia în considerare creşterea numărului forţelor americane în Orientul Mijlociu ca răspuns la testele iraniene de rachete balistice şi ca răspuns la alte “acţiuni eronate” ale Teheranului.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

„Nu consider necesară o creştere a numărului de forţe pe care le avem în Orientul Mijlociu în acest moment. Suntem mereu capabili să facem acest lucru. Dar chiar acum nu cred că este necesar”, a declarat Mattis sâmbătă în timpul unei vizite în Japonia.

Comentariile lui Mattis au avut loc la o zi după ce SUA a anunţat aplicarea de noi sancţiuni împotriva Teheranului pentru testele sale repetate de rachete balistice, despre care Iranul susţine că sunt destinate apărării.

Preşedintele american Donald Trump a promis o politică mai agresivă împotriva Teheranului, şi administraţia sa avertizează în privinţa unor măsuri mai concrete dacă Iranul nu pune capăt testelor de rachete şi dacă va continua să susţină războaiele de proximitate din regiune.

Mattis a declarat că avertizarea oficială a Iranului trebuia să aibă loc, ţinând cont de comportamentul său.

„În ceea ce priveşte Iranul, acesta este cel mai mare stat-sponsor al terorismului din lume şi cred că este înţelept să ne asigurăm că Iranul recunoaşte că ceea ce face atrage atenţia multor oameni”, a mai precizat Mattis.