Miniştrii lui Putin, daţi afară din sala de negocieri cu Coreea de Nord pentru că au intrat înaintea lui Kim Jong-un

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)
Redacţia
20.06.2024

Miniştrii ruşi care îl însoţeau miercuri pe preşedintele Vladimir Putin în vizita sa la Phenian au fost forţaţi să părăsească sala de negocieri de către un oficial nord-coreean care părea supărat că aceştia au intrat înaintea liderului Kim Jong-un, relatează The Moscow Times.

Incidentul a avut loc în timpul transmisiunii în direct a vizitei lui Putin de către presa de stat nord-coreeană.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, primul care a intrat în cameră, poate fi văzut stând la masa de negocieri şi plângându-se că s-a murdărit cu ceva. Prim-viceprim-ministrul Denis Manturov şi vicepremierul Vitali Saveliev se aşează apoi lângă el.

Viceprim-ministrul Alexander Novak, ministrul Apărării Andrei Belousov, ministrul Sănătăţii Mihail Muraşko şi şeful Roscosmos, Iuri Borisov, sunt văzuţi, de asemenea, intrând în cameră.

"Opriţi-vă!", se aude un oficial nord-coreean.

Un reprezentant al delegaţiei ruse întreabă: "Atunci, de ce am intrat?".

"Nu, avem un protocol. Vă invităm la masă. Liderii noştri ni se vor alătura în scurt timp", spune oficialul nord-coreean în limba rusă.

"Ar fi trebuit să ne avertizaţi imediat", spune reprezentantul rus.

Emisiunea trece brusc la imagini din sala de conferinţe, acum goală, în care Putin şi Kim urmau să conducă mai târziu negocierile bilaterale.

În urma acestor discuţii, Rusia şi Coreea de Nord au semnat un tratat strategic - care include o clauză de apărare reciprocă - pe care Putin l-a salutat ca fiind un "progres".

Putin a declarat că Rusia "nu exclude o cooperare tehnico-militară cu RPDC în legătură cu tratatul care a fost semnat astăzi", referindu-se la Coreea de Nord după numele său oficial.

Kim l-a numit pe Putin "cel mai drag prieten al poporului coreean" şi a declarat că ţara sa "îşi exprimă întregul sprijin şi solidaritatea faţă de guvernul rus" în legătură cu războiul din Ucraina, care a declanşat o serie de sancţiuni ONU împotriva Moscovei.

La rândul său, Putin i-a mulţumit gazdei sale, Kim - a cărui ţară se află sub un regim de sancţiuni ONU din 2006 din cauza programelor sale de armament interzise - afirmând că Moscova apreciază sprijinul "consistent şi neclintit" şi făcând apel la o revizuire a regimului de sancţiuni ONU care interzice livrările şi achiziţiile de arme către şi dinspre Phenian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor