Miniştrii de externe german, francez şi britanic vor discuta despre acordul nuclear iranian în 15 mai

Miniştrii de externe din Germania, Franţa şi Marea Britanie se vor întâlni la Bruxelles în 15 mai pentru a discuta despre acordul nuclear iranian. Ministrul de Externe al Iranului se va alătura grupului ulterior.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)
Andrei Popescu
11.05.2018

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, va găzdui marţea viitoare, în Bruxelles, o întâlnire la care vor participa miniştrii de externe german, francez şi britanic pentru a discuta despre viitorul acordului nuclear iranian, potrivit unei declaraţii publicate vineri de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Grupul format din Heiko Maas din Germania, Jean-Yves Le Drian din Franţa şi Boris Johnson din Marea Britanie se va întâlni ulterior cu ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, se menţionează în declaraţie.

Întâlnirea va avea loc pe fondul temerilor răspândite în cadrul blocului cu privire la decizia luată în 8 mai de preşedintele american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear, văzut de mulţi ca fiind crucial pentru securitatea regiunii, potrivit Deutsche Welle.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat vineri “marele regret” privind retragerea SUA, precizând că “încrederea în ordinea internaţională este afectată” când o ţară se retrage unilateral dintr-un acord care a fost aprobat unanim de Consiliul de Securitate al ONU.

Totodată, Merkel a avut o discuţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin în timpul căreia ambii lideri au confirmat angajamentul pentru menţinerea acordului nuclear, potrivit unei declaraţii publicate de Kremlin.

Apelul telefonic a avut loc după o întâlnire ce a avut loc joi, la Moscova, între ministrul german de Externe, Heiko Maas, şi omologul rus, Serghei Lavrov. Cei doi diplomaţi au convenit că acordul nuclear trebuie să rămână în vigoare.

Maas a cerut Rusiei să îşi folosească influenţa pentru a încuraja Teheranul să respecte termenii acordului, care cer Iranului să se abţină de la orice fel de activităţi care ar putea duce la crearea de arme nucleare. În schimb, sancţiunile internaţionale impuse împotriva Iranului din cauza programului său nuclear au fost ridicate.

Acordul a fost încheiat în 2015 între Iran pe de o parte şi SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi China pe de altă parte, precum şi Uniunea Europeană. Trump a criticat acordul, susţinând că are breşe grave care trebuiesc acoperite, avertizând în repetate rânduri că, în caz contrar, va lua decizia pe care a luat-o deja.

Anunţul făcut marţi de Trump privind retragerea din acord continuă să aibă impact în lume.

Mii de iranieni au ieşit pe străzi vineri pentru a protesta împotriva deciziei lui Trump, iar regimul din Teheran a afirmat că ar putea relua procesul de îmbogăţire a uraniului în câteva săptămâni dacă îşi va pierde beneficiile în urma retragerii SUA.

Totuşi, aliaţi ai SUA, precum Israel şi Arabia Saudită, au apreciat mişcarea Washingtonului, în special pentru că cele două state consideră Iranul un inamic regional căruia nu trebuie să i se permită sub nicio formă să aibă arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor