Ministerul Educaţiei pregăteşte o platformă online cu manuale digitale

Toate manualele care au fost avizate de Ministerul Educaţiei Naţionale ar putea fi regăsite de elevi pe o platformă online - manuale.ro - pe care responsabilii din învăţământ o au în plan.
. (ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
Cristina Boiangiu
25.03.2013

Toate manualele care au fost avizate de Ministerul Educaţiei Naţionale ar putea fi regăsite de elevi pe o platformă online - manuale.ro - pe care responsabilii din învăţământ o au în plan. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că este oportună realizarea acestei platforme la care să aibă acces toţi cei care doresc să înveţe indiferent dacă se află în România sau în străinătate.

"Primele lucruri pe care trebuie să le facem în momentul de faţă este să împrospătăm manualele. Am mai spus lucrul ăsta, avem manuale vechi şi de 10-12 ani, trebuie să aducem la zi curriculum, să gândim noi manuale care să aibă o structură mult mai flexibilă, în sensul că, în orice moment, dacă doreşti să actualizezi o secţiune din manual, să o poţi face. Nu văd de ce să nu avem o platformă manuale.ro în care toate manualele avizate de Ministerul Educaţiei să fie accesibile tuturor celor care doresc să înveţe, indiferent dacă sunt elevi în România sau în Australia, pentru ca, să nu uităm, avem români care sunt stabiliţi în alte ţări, iar părinţii fac eforturi să facă rost de manuale pentru a-i învăţa pe copii istoria, geografia sau limba română", a declarat Pricopie.

Cu ajutorul instrumentelor informatice, elevii vor putea asimila mai uşor informaţiile primite. Licitaţia pentru realizarea manualelor digitale ar putea acea loc peste câteva luni.

"Eu am văzut în ultimele săptămâni diferite exemple de manuale electronice, manuale digitale şi, în momentul de faţă, în câteva şcoli din România se fac şi nişte studii pilot, respectiv două clase identice, una care lucrează cu metodele vechi, ca să spun aşa, alta care lucrează cu metodele digitale. Sper ca în curând să avem şi rezultatele evaluării, după o perioadă de predare diferenţiată. Presupun şi mă aştept ca cei care au folosit noile tehnologii să aibă rezultate mult mai bune. De altfel, cercetările de specialitate demonstrează acest lucru, dar vreau să vedem dacă şi în România se aplică", a precizat Remus Pricopie.

Manualele digitale vor fi folosite în paralel cu cele clasice la care nu se va renunţa în perioada următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor