Ministerul Economiei: Despre importanţa dezvoltării proiectelor investiţionale în regiunile ţării
alte articole
Posibilităţile consolidării mecanismului de dialog permanent între direcţiile/serviciile economice din cadrul Consiliilor raionale şi Ministerul Economiei au fost discutate marţi, 13 martie, în cadrul unei mesei rotunde, organizate de Ministerul Economiei cu genericul "Proiectul Strategiei de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2012-2020". La eveniment au participat reprezentanţi ai direcţiilor economice din cadrul Consiliilor raionale din Republica Moldova, responsabili de dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a salutat prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale, accentuând importanţa menţinerii unui parteneriat între autorităţile centrale şi cele locale.
"Pentru crearea politicilor eficiente, Ministerul Economiei are nevoie de semnale care vizează viaţa cotidiană, problemele practice cu care se confruntă agenţii economici, pentru asigurarea condiţiilor maximal avantajoase pentru dezvoltarea IMM-urilor în toate regiunile ţării" a specificat ministrul Economiei.
"Nu ne putem permite un ritm de creştere a PIB-ului de 3,5%. Pentru o dezvoltare sustenabilă a economiei naţionale e nevoie să asigurăm un ritm de creştere a economiei de 6,5-7 %, cu condiţia ca să fie o creştere sănătoasă, organică. Un rol important în asigurarea acesteia le revine întreprinderilor mici şi mijlocii, care sunt mai flexibile, durabile şi se reorientează rapid, căutând noi nişe de activitate", a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr,
În acest context, Valeriu Lazăr a vorbit despre importanţa dezvoltării proiectelor investiţionale în regiunile ţării, inclusiv şi despre pachetul de investiţii capitale din partea statului, prin implementarea proiectelor de infrastructură relatează eco.md.
Totodată, viceprim-ministrul a făcut o trecere în revistă a activităţilor realizate de Ministerul Economiei în anul 2011, referindu-se la perspectivele evoluţiei economiei naţionale, precum şi la riscurile existente în 2012.
Ministrul Economiei a precizat, că începând cu anul 2010, economia Republicii Moldova a revenit pe o pistă ascendentă, relansarea economică fiind însoţită de înviorarea activităţii investiţionale, sporirea volumului producţiei industriale, agricole şi a serviciilor, creşterea comerţului exterior, diminuarea deficitului bugetar etc.
Referindu-se la rezultatele preliminare cu privire la implementarea programului anti-criză a Guvernului pentru anii 2009-2011, ministrul Economiei a ţinut să precizeze că economia Republicii Moldova în acest timp a urmat o direcţie de recuperare, devansând deja la rezultatele anului 2008.
Ministrul Economiei s-a referit şi la provocările ce vizează economia naţională şi asta în condiţiile în care ţara noastră este foarte dependentă de pieţele externe, de unde am putea "importa" efectele crizei din zona euro, etc.
La rândul lor responsabilii de dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din cadrul Consiliilor raionale au vorbit despre barierele întâlnite în activitatea IMM-urile în teritoriu, problemele legate de taxele exagerate la deschiderea afacerii, dar şi noul sistem fiscal ce vizează IMM-urile.