Ministerul Economiei anunţă lansarea noului pol de creştere de la Cluj

Epoch Times România
02.08.2012

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) anunţă lansarea noului pol de creştere de la Cluj, concentrat pe cercetare, inovaţie şi servicii IT, care va îngloba firme IT după modelul Silicon Valley.

Potrivit unui comunicat de joi al MECMA, acest pol de creştere va avea două componente, una fizică şi una virtuală şi urmează modele similare dezvoltate la Skolkovo şi în Luxembourg.

Componenta fizică urmăreşte crearea infrastructurii necesare - transport, clădiri, utilităţi - pentru ca firmele din cadrul acestui cluster să poată funcţiona în cadrul aceleiaşi platforme, asigurând posibilităţile crescute de colaborare. Componenta ordin virtual se bazează pe realizarea unei structuri intră-net, care să uşureze schimbul de informaţii şi colaborarea pe proiecte comune ale membrilor clusterului.

Noul pol se bazează, în strategia sa de creştere, pe o serie de factori, destinaţi să aducă o contribuţie exponenţială la dezvoltarea acestei iniţiative economice.

Primul factor de creştere îl reprezintă companiile mici şi mijlocii de IT din zonă. Activitatea acestora a adus Clujul între primele trei oraşe din România ca venituri generate din IT şi pe primul loc că venituri aduse din export.

"Această deschidere către export şi în special către pieţele din UE şi SUA, faptul că firmele din Cluj acoperă un larg areal de servicii IT, existenţa în acţionariatul acestor companii atât a capitalului românesc cât şi a celui străin indică posibilitatea atingerii unor ritmuri mari de creştere în cazul formării acestei aglomerări de tip cluster", se spune în comunicat.

Al doilea factor de creştere îl constituie proximitatea unora dintre cele mai mari universităţi din România - instituţii precum Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş Bolyai - al căror număr mare de studenţi pot să constituie bază pentru resursele umane necesare la dezvoltarea acestui cluster.

Conducerea acestor unităţi va colabora cu conducerea clusterului la ajustarea curicullei în domeniile de interes (ştiinţe reale şi tehnice, îndeosebi) pentru că studenţii să deţină setul de cunoştinţe necesar pentru a face faţă rigorilor

Al treilea factor de creştere va fi sprijinul oferit de statul român, care a definit o serie de instrumente prin care vor fi susţinute aceste noi iniţiative de creştere economică. Spre exemplificare, săptămâna această, Guvernul a aprobat o nouă schema de ajutor în valoare de 100 milioane euro pentru firmele IT care creează mai mult de 200 de locuri de muncă.

Totodată, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri colaborează cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului la elaborarea unei scheme de ajutor pentru structurile de afaceri, care va acoperi atât nevoile de tip infrastructura, prin acoperirea de cheltuieli necesare transportului, utilităţilor şi construcţiei fizice, cât şi pe cele de achiziţie de know-how, dotare cu aparatură şi training.

Printre instrumentele create de stat pentru susţinerea acestei iniţiative se număra şi cele legislative. Astfel, noua Lege a IMM-urilor, aflată în avizare prevede o serie de facilităţi pentru firmele care fac cercetare şi inovare, şi de care vor beneficia şi membrii acestui cluster.

"Prin polul de creştere de la Cluj se va crea un set de companii care va oferi servicii IT cu accent pe export şi va aduce un efect de multiplicare sporit în plan economic cu influenţe pozitive la nivelul întregii societăţi", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor