Ministrul MAE: Taxele consulare ale României vor fi reduse cu 30-50%

Andrei Marga a anunţat miercuri că taxele consulare ale României vor fi reduse cu 30-50%, printr-o hotărâre elaborată de Guvern. Această decizie face parte dintr-o serie de schimbări în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pe baza unui pachet de şase criterii ce includ liberalizarea vizelor, mărirea exporturilor româneşti, atragerea investiţiilor străine, promovarea valorilor ţării noastre şi participarea activă la dezbaterile internaţionale.
Andrei Marga, conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)
Ana Petrescu
01.08.2012

Andrei Marga a anunţat miercuri că taxele consulare ale României vor fi reduse cu 30-50%, printr-o hotărâre elaborată de Guvern. Această decizie face parte dintr-o serie de schimbări în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pe baza unui pachet de şase criterii ce includ liberalizarea vizelor, mărirea exporturilor româneşti, atragerea investiţiilor străine, promovarea valorilor ţării noastre şi participarea activă la dezbaterile internaţionale.

“Schimbările încep cu o revedere a criteriilor de evaluare a politicii externe şi a activităţii diplomatice şi deci a ministerului. Avem în vedere criteria de evaluare dintr-un pachet de şase criterii: atragerea de investiţii străine, mărirea şi diversificarea exporturilor româneşti, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români şi accesul produselor româneşti pe pieţele altor state, promovarea valorilor româneşti, participarea României cu contribuţii proprii la dezbaterile şi iniţiativele internaţionale”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe.

Printre măsurile ce vor fi luate se numără reducerea cu 30%-50% a taxelor consulare ale României, readucerea pensiilor diplomaţilor la nivelul iniţial şi scoaterea la concurs a mai multor posturi în cadrul ambasadelor şi consulatelor.

“După aceste criterii avem în vedere o seamă de acţiuni. Prima se referă la reglementări ce au debutat deja cu elaborarea unei hotărâri de Guvern privind taxele consulare existente în acest moment ale României care vor fi reduse cu 30-50%. Erau prea mari şi ele trebuiau micşorate. Se lucrează în minister la legea formării diplomatice, la legea protocolului, amândouă fiind nişte proiecte foarte importante. Se lucrează la o seamă de reglementări în privinţa reducerii birocraţiei şi a reducerii duratei rezolvării cererilor în consulate. Se va face trecerea în sistem online a solicitările către ambasade şi consulate. La lămurirea competenţelor şi a obligaţiilor ataşaţilor economici şi a ataşaţilor culturali. Se lucrează la elaborarea mai riguroasă a criteriilor de selectare de candidaţi pentru funcţiile din ambasade şi consulate. De asemenea, se lucrează la scoaterea la concurs a cât mai multor posturi din reţeaua ambasadelor şi consulatelor. Lucrăm la readucerea pensiile personalului diplomatic la nivelul anterior tăierilor. Stabilim condiţii de lucru ameliorate pentru ambasadorii şi consulii care se întorc din misiuni. Ne intereasă apoi şi ne preocupă direct normalizarea structurilor de personal din ambasade şi consulate. Cum am mai spus, sunt misiuni ale României unde există un singur om care e însărcinat cu afaceri, şofer, dactilografă, telefonistă, etc. Nu poate funcţiona o misiune în acest fel”, a completat Andrei Marga.

MAE are în plan relansarea francofoniei în România

Ministrul Andrei Marga a precizat miercuri că doreşte să implementeze o serie de acţiuni ce au ca scop relansarea francofoniei în România.

“Ne interesează să fim din nou prezenţi în regiuni în care am slăbit în ultimii ani prezenţa României. Desigur, să fim prezenţic u programe mai ample în relaţiile cu partenerii de prim plan ai României. În acest sens, se lucrează la un program al francofoniei . Nu discut cât de importantă e Franţa pentru istoria României, dar trebuie să subliniem că în francofonie trebuie să facem mult mai mult decât ceea ce se face. Trebuie să revizuim legea educaţiei care dezavantajează francofonia, anglofonia şi germanofonia. Trebuie să vedem dacă putem şi eu cred că putem să aducem mai mult capital francez pe piaţa românească. Să ne uităm bine la Guvernul Radu Vasile care atunci a adus Renault şi Societe Generale. Practic mari unităţi de acest calibru n-au venit, ori Franţa e totuşi o forţă economică a lumii, un actor puternic în economia globală. Este în definitiv a treia destinaţie a investiţiilor externe din lume şi e prima atracţie turistică a lumii. Francofonia ne interesează şi vom avea foarte curând un program detaliat care va fi discutat cu ocazia prezenţei la Bucureşti în 3 septembrie a ministrului Laurent Fabius”, a notat Andrei Marga.

Printre acţiunile ce au ca scop sporirea francofoniei în societatea românească se numără extinderea investiţiilor franceze, belgiene şi canadiene prin participarea la competiţia proiectelor de construcţie de autostrăzi şi la investiţii în domeniile infrastructurii, construcţiei de maşini, IMM-uri, ş.a.m.d. Organizarea unei reuniuni MAE cu oameni de afaceri francezi, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai ministerelor economiei, transporturilor, dezvoltării, agriculturii. Sprijinirea comunităţii francofone din Belgia pentru înfiinţarea unei Camere de Comerţ la Bucureşti. Relansarea cooperării cu statele francofone africane în cadrul noii politici privind Africa şi redeschiderea unor misiuni. Participarea României, cel puţin la nivel de ministru al Afacerilor Externe, la Sommet-ul OIF de Kinshasa în perioada 12-14 octombrie a.c. Actualizarea Programului de sărbătorire a 20 de ani de francofonie instituţională (2013). Sărbătorirea „Zilelor Internaţionale ale Francofoniei” pe baza unui program înnoit. Elaborarea „Foii de parcurs” care conţine acţiuni economice, ştiinţifice, culturale, politice de folosire a oportunităţilor oferite de francofonie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor