Alimentarea cu energie în siguranţă a operatorilor din industria de aluminiu, pe agenda MECMA

Epoch Times România
02.08.2012

Reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) s-au întâlnit miercuri cu o delegaţie a operatorilor din industria de aluminiu pentru a analiza situaţia alimentării cu energie electrică în condiţii de siguranţă a companiilor care activează în acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al MECMA de joi, din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai managementului Alro, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţele Olt şi Tulcea, precum şi ai sindicatelor din industria de aluminiu.

Principalul punct pe agenda întâlnirii a fost analiza impactului economic şi social, "ca urmare a unei negocieri pur comerciale a contractelor de energie electrică, necesară funcţionării combinatelor Alro Slatina şi Alum Tulcea".

Discuţiile au vizat consecinţele negative asupra macro şi microeconomiei româneşti, în situaţia în care nu vor fi luate în calcul toate efectele provocate în plan vertical şi orizontal de o astfel de negociere.

"Partenerii de dialog au prezentat influenţele negative pe care le va avea lipsa unui contract care să asigure o sursă sigură şi stabilă de energie electrică, pe termen lung şi în condiţii predictibile asupra PIB-ului României, a încasărilor la bugetele consolidate şi locale, asupra mediului de afaceri şi, în plan social, asupra evoluţiei şomajului în zonele afectate", se spune în comunicat.

În acelaşi context, s-a subliniat necesitatea implementării unor mecanisme de tranzacţionare, pe o platformă transparentă, a energiei electrice necesară marilor consumatori, care cumpără energie ca materie primă, în cantităţi mari şi în mod constant, având bonitate financiară şi putând efectua plăţi în avans.

"În urma discuţiilor, atât reprezentanţii MECMA cât şi delegaţia operatorilor din industria de aluminiu şi-au exprimat preocuparea şi disponibilitatea că în urma analizelor fundamentate de datele economice şi sociale să identifice cele mai bune soluţii atât pentru economia locală, cât şi pentru întregul ansamblu al economiei româneşti", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor