Ministerul de Externe va reorganiza Direcţia pentru Drepturile Omului, care se ocupă şi de minorităţile naţionale

Direcţia pentru Consiliul Europei şi Drepturile Omului, care se ocupă şi de minorităţile naţionale va fi reorganizata, a precizat Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea NewsIn.
Epoch Times România
13.03.2012

Direcţia pentru Consiliul Europei şi Drepturile Omului, care se ocupă şi de minorităţile naţionale va fi reorganizata, a precizat Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea NewsIn.

În cadrul Ministerului Afacerilor Externe a existat o Direcţie pentru Consiliul Europei şi Drepturile Omului care gestiona şi tematica minorităţilor naţionale. Cu ocazia reorganizărilor efectuate în mandatul anterior, acest compartiment distinct a dispărut, el fiind integrat într-o Direcţie cu atribuţii mai ample, care gestionează, între altele, şi problematica OSCE, a dezarmării şi neproliferării.

În opinia actualei conduceri a Ministerului Afacerilor Externe, se impune reorganizarea acestei structuri, prin separarea clară a atribuţiilor, astfel încât să poată fi gestionat coerent şi unitar domeniul drepturilor omului şi al drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor, precizează MAE.

Reorganizarea Direcţiei pentru Consiliul Europei şi Drepturilor Omului a fost anunţată la 6 martie de ministrul de externe, Cristian Diaconescu, după audierile parlamentare privind ratificarea Acordului de Asociere a Belgradului la UE şi situaţia minorităţii române din Serbia. Şeful diplomaţiei a precizat că această direcţie va fi atât la dispoziţia parlamentarilor, cât şi a Eugen Tomac, secretarul de stat care va conduce un sistem de monitorizare a respectării drepturilor românilor din afara ţării.

"Vom avea un sistem de monitorizare mai bine pus la punct la nivelul Executivului în ceea ce priveşte românii din afara graniţelor. L-am rugat - la nivel instituţional, evident - pe domnul Tomac să conducă acest mecanism de monitorizare pe care îl vom pune la punct", a precizat Diaconescu.

La 1 martie, la Consiliul European, România a dat undă verde acordării statutului de ţară candidată la UE Serbiei, doar după ce Belgradul a semnat un protocol privind drepturile comunităţii româneşti din această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor