Ministerele Turismului, Sănătăţii şi Educaţiei vor colabora pentru promovarea turismului medical
Trei ministere, cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, al Sănătăţii şi cel al Educaţiei şi Cercetării au semnat joi un protocol de colaborare interinstituţională pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că turismul medical este o formă de turism cu mare potenţial în România, dar insuficient exploatată în acest moment.
"Din cercetările făcute pentru elaborarea brandului turistic al României, a reieşit că avem un potenţial turistic mare, de a atrage turişti care practică această formă de turism în Europa şi în întreaga lume. Trebuie să folosim resursa medicală pe care o avem în România pentru a aduce aici turişti care călătoresc în scopul de a beneficia de tratamente medicale, fie mai ieftine, fie de mai bună calitate faţă de cele din ţara lor. Cu această ocazie, sigur că aceşti turişti vizitează ţara în care merg, cheltuie bani la locul de destinaţie, acolo unde merg să-şi facă tratamentele, bani care merg nu numai pe contravaloarea serviciilor medicale, ci şi pe celelalte activităţi pe care le au ca turişti, pe perioada tratamentului medical", a precizat Elena Udrea.
Ministrul a mai spus că în toată lumea există o creştere a acestei forme de turism medical şi România trebuie să se înscrie în acest trend.
"Am identificat ca fiind cele mai căutate tratamente medicale în România în acest moment, cu un mare potenţial, tratamentele stomatologice, tratamentele antiaging (Aici cred că va trebui să exploatăm împreună cu Ministerul Sănătăţii celebrul institut Ana Aslan, care, pe vremuri, aducea zeci de mii de turişti), dar şi intervenţiile chirurgicale estetice, a menţionat ministrul Elena Udrea.
Totodată, Udrea a precizat că 10 localităţi vor primi statut de staţiuni balneare: Băile Olăneşti, Sovata, Băile Felix, Căciulata, Băile Herculane, Techirghiol, Amara, Govora, Călimăneşti şi Ocna Sibiului. În plus, urmează ca şi alte zece localităţi să primească titlul de staţiune balneară în urma evaluărilor.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că există studii care spun că potenţialul balnear al României ar reprezenta o pătrime sau, după alţii, o treime din potenţialul european.
În ceea ce priveşte rolul fiecărei instituţii în această colaboare, MDRT, care este şi iniţiatorul protocolului, se va ocupa de promovarea şi de susţinerea serviciilor turistice ale celor care vin în România în staţiuni balneare. Totodată, MDRT este instituţia care investeşte în infrastructura staţiunilor balneare. Ministerul Sănătăţii are rolul de a emite hotărâri de guvern prin care să numească anumite localităţi drept staţiuni balneare. Tot Ministerul Sănătăţii va da autorizaţii unităţilor sanitare care vor activa în domeniul turismului medical şi balnear. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului se va ocupa de partea de formare a viitorilor angajaţi din domeniul turismului medical.
Potrivit autorităţilor, 70% din turismul medical îl reprezintă turismul balnear.