Minimizarea practicii achitării salariilor „în plic” şi a „muncii la negru“ în Moldova
alte articole
Sindicatele insistă să se urgenteze implementarea Planului de acţiuni în vederea minimizării practicii achitării salariilor „în plic” şi „muncii la negru“, precum şi intensificării activităţii organelor de control în scopul eliminării activităţilor informale, conform declaraţiilor preşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza,
Guvernul şi sindicatele au elaborat, în acest sens, un Plan de acţiuni pentru a reduce achitarea salariilor „în plic” şi „munca la negru”. Astfel, a fost modificat Codul muncii în vederea obligării angajatorilor să aprobe statele de personal şi să le prezinte inspectoratelor teritoriale ale muncii.
Potrivit adevărul.md, Oleg Budza a precizat în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), că ”sectorul informal lipseşte bugetul public naţional de circa 15 miliarde lei. Formalizarea a cel puţin 1% din acest sector ar aduce în buget peste 150 milioane lei…”.
De asemenea liderul sindical a informat misiunea FMI că CNSM este împotriva privatizării întreprinderilor strategice din domeniul energetic, transportului, comunicaţiilor etc.
”Multe din întreprinderile propuse spre privatizare cu toate că sunt poate mai puţin rentabile au o funcţie strategică pentru Republica Moldova şi populaţie. Înstrăinarea lor poate conduce la creşterea preţurilor /tarifelor la mărfuri/servicii prestate pentru populaţie ceea ce este inacceptabil…”, a afirmat Oleg Budza.
La rândul său, Max Alier, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, şi-a exprimat opinia că „privatizarea poate aduce beneficiu întreprinderilor de stat. Activitatea acestor întreprinderi ar putea să se îmbunătăţească, vor creşte salariile şi vor fi oferite locuri noi de muncă”.
Precizăm că Oleg Budza, preşedintele CNSM, este îngrijorat de situaţia nefastă în care ar putea ajunge angajaţii de la întreprinderile supuse privatizării. Liderul sindical susţine că există riscul ca un număr semnificativ de salariaţi ar putea rămâne fără un loc de muncă, salarii şi garanţii sociale.
Iar scopul misiunii FMI curente este de a analiza situaţia economică din Republica Moldova, precum şi de a examina necesităţile de cooperare în vederea elaborării politicilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice în ţara noastră.
Republica Moldova trece printr-o etapă crucială, iar cel mai mare pericol pentru viitorul ţării este emigrarea tinerilor peste hotare din cauza salariilor mici şi a lipsei locurilor de muncă. Pentru a evita acest fenomen, sindicatele insistă să se majoreze salariul minim, pe etape, până la valoarea minimului de existenţă, adică de 1600 de lei.