Ministerul muncii a prezentat raportul cu privire la prevenirea migratiei
Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a făcut, astăzi, totalurile proiectul "Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în urmă", scopul căruia este de a informa autorităţile din Moldova despre situaţia copiilor, părinţii cărora sunt plecaţi peste hotare. Despre aceasta a vorbit, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.
Potrivit ”Infotag", ministrul a subliniat că cea mai importantă componentă a proiectului este studiul, care a vizat 68 mii de familii, 168 mii de copii, dintre care 105 mii sunt orfani de unul sau de ambii părinţi. Potrivit cercetărilor, aproximativ 34% din copii locuiesc numai cu mama, 40% - numai cu tata, 1% - cu rudele, iar 466 de copii sunt lipsiţi, în general, de supravegherea celor apropiaţi.
"Acest studiu ne-a ajutat să creăm o bază de date despre fiecare copil, "afectat" de problema migraţiei. Noi am aflat despre situaţia fiecărui copil: de ce are nevoie, care este starea lui psihologică, unde se află familia lui, de care servicii are nevoie", a spus Buliga.
Potrivit ministrului, aceste date vor completa sistemul automat de informaţii "Ajutorul Social", care a fost lansat în luna septembrie.
"Sistemul presupune un modul separat pentru familii şi copii. Nu este vorba numai despre copiii ai căror părinţii au migrat, dar şi aceia, care se află într-o situaţie dificilă", a explicat Buliga.
În cadrul proiectului, organizaţiile diasporei, în colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, au informat cetăţenii moldovenii, care locuiesc în Italia, despre situaţia cu care se confruntă copiii migranţilor din Republica Moldova. Buliga a spus, de asemenea, că scopul proiectului nu a fost de a readuce acasă părinţii acestor copii.
"Noi sperăm, că Ministerul Muncii italian ne va susţine şi vom reuşi să reducem numărul migranţilor. Deocamdată, înţelegem că aceşti părinţi au un motiv fondat de a pleca peste hotare - un loc de muncă şi un salariu decent peste hotare", consideră ministul.
Proiectul "Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în urmă" a fost implementat în perioada ianuarie 2011 - septembrie 2013, aceasta fiind prima intervenţie multilaterală la noi în ţară pentru ameliorarea efectelor negative ale migraţiei asupra copiilor şi altor membri vulnerabili ai familiilor rămase în urmă ca rezultat al migraţiei.