Iancu: Soluţia pentru Valea Jiului e ca premierul să umble la contractele cu “băieţii deştepţi"
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat joi că soluţia aplanării tensiunilor din Valea Jiului este “pe masa premierului” şi aceasta vizează un transfer de energie de la Hidroelectrica la CET Deva.
“Mă adresez premierului, pentru că sunt convins că soluţia corectă nu-i va fi transmisă. Conflictul din Valea Jiului poate să fie stins imediat, chiar de azi, dacă în baza contractului existent azi între CET Deva şi Hidroelectrica pot majora cantitatea aferentă hidro. Îi propunem să preia cantitatea din contractele cu băieţii deştepţi şi să mărească alocaţia din contractul existent azi cu CET Deva. Astfel, această energie electrică o să fie vândută în totalitate în piaţa de energie electrică, Deva va funcţiona la capacitate, va folosi în integralitate cărbunele din Valea Jiului şi vor putea să acopere cu adevărat costurile reale de producţie a huilei din Valea Jiului şi implicit vor da soluţii imediate acestui conflict (...) Soluţia este pe masa premierului, acesta trebuie să ceară majorarea componentei hidro în contractul existent astăzi în vigoare între Hidroelectrica şi CET Deva”, a declarat Iancu într-o conferinţă de presă la sediul USL.
Minerii care participă joi la protestul de la Petroşani au blocat DN 66 Petroşani -Târgu Jiu şi vor să plece spre Defileul Jiului, însă liderii de sindicat le-au cerut să rămână în municipiu.
Peste 4.000 de mineri s-au strâns joi la Petroşani şi au pornit în marş, de la sediul Companieie Naţionale a Huilei (CNH) spre ieşirea din municipiu. Când au ajuns la ieşirea din localitate, au blocat DN 66, în zona podului peste râul Jiu, unde sunt prezenţi numeroşi jandarmi, care au blocat accesul pe pod.
Liderii sindicali le-au cerut minerilor să protesteze paşnic şi să nu iasă din Petroşani.
La faţa locului se află şi subprefectul judeţului Hunedoara, Marius Szabo.
În cursul dimineţii de joi, mineri de la toate cele şapte exploatări din Valea Jiului s-au strâns în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar în jurul orei 10.00 au pornit în marş spre ieşirea din Petroşani.
Liderul sindical de la minea Lonea, Tiberiu Cozma, le-a spus minerilor că joi dimineaţa i-au transmis primului ministru o adresă în care îi explicau situaţia de la CNH Petroşani şi faptul că majorarea sporului de pericol în subteran era prevăzută într-un act adiţional semnat de administraţie, sindicate şi angajaţi.
Minerii din Valea Jiului au început protestele la Petroşani luni dimineaţă, fiind nemulţumiţi că nu au primit sporul de pericol pentru munca în subteran majorat cu 100 de lei, după cum s-a stabilit printr-un protocol semnat cu administraţia în luna februarie, după un protest asemănător.