Miliardar egiptean: Ar trebui să câştigăm războiul din Ucraina, pentru că Putin este un alt Hitler în devenire

Miliardarul egiptean Naguib Sawiri
Miliardarul egiptean Naguib Sawiri (Youtube - captură ecran)

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris nu a avut nicio reţinere când şi-a exprimat părerea despre preşedintele rus Vladimir Putin şi invazia Rusiei în Ucraina.

Într-un interviu acordat la CNBC, întrebat dacă se aşteaptă la tulburări civile în Egipt din cauza penuriei de alimente declanşate de război, Sawiris, preşedintele şi directorul general al Orascom Investment Holding, a spus că nu, pentru că oamenii vor şti că respectiva criză a fost cauzată de Putin şi nu de guvernul egiptean.

"Nu cred, pentru că oamenii înţeleg că această criză nu este provocată de noi înşine. Vreau să spun că este făcută de un nebun care s-a trezit într-o zi şi a decis să invadeze o ţară paşnică fără niciun avertisment", a afirmat miliardarul.

Sawiris s-a referit apoi la încercările preşedintelui francez Emmanuel Macron de a continua angajamentul diplomatic cu Putin, după mai bine de trei luni de război care a ucis mii de civili şi a distrus mai multe oraşe ucrainene.

Macron a subliniat în luna mai că Putin nu trebuie să fie umilit şi că uşa trebuie lăsată deschisă pentru a îmbunătăţi relaţiile diplomatice. Apelul l-a reluat pe cel al unor analişti occidentali care spun că Putin ar trebui să îşi poată "salva faţa" în mijlocul acestui război pentru a ajunge la un acord diplomatic.

Sawiris, printre mulţi alţii, a criticat dur apelurile acestea spunând: "Contrar a ceea ce spune domnul Macron, nu ar trebui să ne pese de sentimentele sale [ale lui Putin - n.r.], să îi rănim sentimentele. Ar trebui să câştigăm acest război, pentru că [Putin - n.r.] este un alt Hitler în devenire."

"Este aceeaşi poveste în cel de-al Doilea Război Mondial. A început aşa, l-am liniştit pe Hitler dându-i o bucată din Cehoslovacia. Aşa că apoi intră în Polonia, ocupă totul si continuă şi continuă - nu se va opri acolo", a subliniat Naguib Sawiris.

Ministerul de Externe al Rusiei şi Ambasada Rusiei la Londra nu au răspuns la solicitările CNBC de comentarii.

Să-l liniştim sau nu pe Putin?

Putin susţine că scopul său în războiul de invazie lansat în ţara vecină şi pe care el îl numeşte "operaţiune specială" ar fi acela de a "demilitariza" şi "denazifica" Ucraina, un stat democratic suveran cu un preşedinte evreu. Kremlinul insistă că nu vizează civili, în ciuda dovezilor tot mai multe şi bine documentate care demonstrează contrariul, inclusiv zonele rezidenţiale bombardate şi descoperirea de gropi comune în oraşele şi localităţile atacate şi ocupate de trupele ruseşti.

Forţele ruseşti ocupă în prezent aproximativ 20% din Ucraina, iar luptele sângeroase fac ravagii în estul regiunii Donbas, pe care Kremlinul a descris-o ca fiind o "prioritate necondiţionată".

"Încercarea de a evita o confruntare poate fi întotdeauna percepută ca o slăbiciune şi nu va fi un factor de descurajare. Şi apoi, la final, ce vom face? Îi vedem pe toţi aceşti ucraineni murind în faţa ochilor noştri, o să privim asta? Nu? Deci, nu sunt în favoarea liniştirii acestui om", a avertizat miliardarul.

Mai mulţi critici ai lui Putin l-au comparat pe preşedintele rus cu liderul nazist Adolf Hitler, care în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial a invadat Sudetenland, o porţiune din fosta Cehoslovacie care era locuită la vremea respectivă de germanii sudeţi. Istoricii subliniază încercările eşuate ale unor lideri europeni de atunci de a-l linişti pe Hitler, care nu au făcut nimic pentru a încetini înaintarea sa militară pe continent.

Unii oficiali şi analişti ucraineni şi occidentali avertizează acum că alte ţări precum Moldova, Georgia sau statele baltice ar putea fi următoarele dacă Putin nu este oprit. Kremlinul nu a anunţat astfel de obiective şi, iniţial, şi-a justificat invazia în Ucraina pe motiv că aceasta din urmă ar intenţiona să adere la NATO.

Dar, după aproape patru luni de război, Putin pare să-şi fi schimbat raţionamentul pentru a continua ceea ce el numeşte "operaţiunea militară specială" a Rusiei. În ultima săptămână, el l-a evocat pe ţarul rus din secolul al XVIII-lea, Petru cel Mare, care a fost creditat cu modernizarea şi extinderea Rusiei prin războaie expansioniste, în comentarii considerate pe scară largă ca justificând expansiunea imperială şi preluarea teritoriului ucrainean.

"Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a returnat [ceea ce era al Rusiei]", a spus Putin, potrivit unei traduceri Reuters.

Putin a făcut referire şi la invazia din Ucraina, spunând: "Nu am avut nici un fel de probleme. Se pare că şi nouă ne-a revenit sarcina de a returna [ceea ce este al Rusiei] şi de a întări [ţara]. Şi dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază constituie baza existenţei noastre, vom reuşi cu siguranţă să rezolvăm sarcinile cu care ne confruntăm".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii