Institut polonez de istorie: Lech Walesa a fost un “agent comunist plătit”
alte articole
Investigatorii istorici polonezi susţin că o serie de noi documente descoperite arată că Lech Walesa – fostul preşedinte polonez şi erou al mişcării Solidaritatea care a provocat regimul comunist – a fost anterior un informator plătit al serviciilor de securitate din perioada sovietică.
Walesa, în vârstă de 72 de ani, a negat din nou aceste acuzaţii legate de colaborarea sa cu regimul criminal comunist.
Documente examinate
Institutul polonez de stat pentru Memoria Naţională a inspectat o serie de documente confiscate în această săptămână din locuinţa ultimului ministru de Interne al erei comuniste poloneze, răposatul general Czeslaw Kiszczak. Institutul susţine că documentele includ un angajament semnat de Walesa pentru a furniza informaţii în perioada 1970-1976.
Institutul susţine că un expert a autentificat documentele, pe care văduva fostului ministru aparent ar fi încercat să le vândă, conform Euronews.
“În dosarul personal se afla un plic, în care am găsit un angajament scris de mână pentru a coopera cu serviciile secrete comuniste, şi care era semnat: ‘Lech Walesa, (şi numele de cod) Bolek’. Printre documente exista de asemenea o confirmare scrisă de mână cu privire la banii primiţi, din nou semnată ‘Bolek’. În fişierul operaţional al colaboratorilor secreţi au fost descoperite 279 de pagini în coperţile lor originale, inclusiv numeroase rapoarte privind colaboratorul secret ‘Bolek’”, a declarat şeful institutului, Lukasz Kaminski.
Înaintea anunţului făcut de institut, Walesa a susţinut pe blogul său că nu pot exista dosare care să relateze despre el. În anul 2000, un tribunal special din Polonia i-a dovedit nevinovăţia în ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile secrete comuniste.
Comunismul susţinut de Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial a fost dispreţuit de mulţi polonezi. Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări est-europene, serviciile de securitate au fost folosite pentru a suprima dizidenţa şi pentru a ţine oamenii sub control, deseori prin intimidare, hărţuire, violenţă fizică sau omor.
Într-un interviu cu ziarul britanic The Guardian în 2011, Walesa a făcut aluzie la o anumită ambiguitate în relaţia sa cu poliţia secretă la începutul anilor 1970, când era activist al muncitorilor.
“A fost un joc inteligent”, a declarat el. “Nu am trecut în tabăra cealaltă nicio clipă”.
Lech Walesa a obţinut faimă pe plan internaţional în 1980, când a condus sindicatul Solidaritatea într-o serie de acţiuni împotriva liderilor comunişti polonezi.
Tulburările din Polonia au dus la impunerea legii marţiale la sfârşitul anului 1981, dar evenimentele sunt văzute ca punând bazele unei mişcări ce a dus în cele din urmă la prăbuşirea comunismului pe cuprinsul blocului estic la sfârşitul anilor 1980.
Diviziuni în privinţa erei comuniste
Walesa a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1983 pentru rolul său ca lider al Solidarităţii. Dar ratingul său de popularitate s-a redus în ultimele două decenii, iar Polonia rămâne divizată în ceea ce priveşte realizările activiştilor Solidarităţii după ce aceştia au ajuns în guvern în era post-comunistă. Walesa a fost preşedinte în perioada 1990-1995, fiind primul lider polonez ales liber în peste 60 de ani.
Naţionaliştii din actualul partid de guvernământ Lege şi Dreptate susţin că autorităţile din perioada comunistă încă deţin poziţii de putere şi trebuie să fie înlăturaţi.
Partidul Lege şi Dreptate a fost înfiinţat de fraţii gemeni Lech şi Jaroslaw Kaczynski, care au fost adversarii politici ai lui Walesa în perioada în care acesta era preşedintele ţării. Ulterior, când au ieşit la suprafaţă acuzaţiile că Walesa ar fi fost agentul Bolek, cei doi l-au acuzat că fost informator al poliţiei secrete comuniste.
Dar istoricii au manifestat, în general, îndoieli cu privire la acuzaţiile legate de colaborarea cu liderii comunişti ai ţării, susţinând că au fost create multe falsuri de către fostele servicii de securitate pentru a submina activiştii pro-democraţie.
Un istoric influent a declarat că impactul ultimelor acuzaţii va fi limitat dacă dovezile nu arată că Walesa a fost informator după ce a înfiinţat mişcarea Solidaritatea.