Mihail Cotorobai: În RM este îngrijorătoare situaţia din justiţie şi independenţa mass mediei

Legislativul RM a invitat ombudsmanii pentru a prezenta Raportul cu privire la respectarea drepturilor omului în 2016 cu întârziere de câteva luni şi, în consecinţă, audierile parlamentare au avut un caracter formal, afirmă Avocatul Poporului.
Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din R. Moldova (facebook.com/oficiul avocatului poporului)
Ştefan Sârbu
08.12.2017

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, datată pe 10 decembrie, Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri despre realizările înregistrate de autorităţile moldovene în 2017, dar şi provocările existente în domeniul drepturilor omului.

Astfel, Avocatul Poporului a menţionat că, deşi a fost semnată Convenţia Consiliului Europei privind combaterea violenţei domestice şi violenţei faţă de femei, aceasta încă nu a fost ratificată de către Parlament. Totodată, Mihail Cotorobai a remarcat că Legislativul de la Chişinău a invitat ombudsmanii cu întârziere de câteva luni pentru a prezenta Raportul cu privire la respectarea drepturilor omului în anul 2016, în consecinţă audierile parlamentare au avut efect redus şi un caracter formal.

În opinia Ombudsmanului, în R. Moldova rămâne îngrijorătoare situaţia din domeniul justiţiei, privind asigurarea pluralismului de opinii, libertăţii şi independenţei mass media, declaraţii în acest sens fiind făcute şi de către importanţi oficiali europeni care au vizitat ţara în anul 2017 - Comisarul COE pentru drepturile omului şi Secretarul General al Consiliului Europei.

”Comisarul European pentru drepturile omului, Nils Muiznieks, a reiterat îngrijorările Consiliului Europei privind deficienţele legate de eficienţa şi imparţialitatea justiţiei; existenţa unor semnale privind atitudinea părtinitoare a procurorilor în cadrul procedurilor judiciare şi privind cazurile de intimidare şi hărţuire a avocaţilor; utilizarea excesivă a arestului şi detenţiei preventive; efectuarea justiţiei în manieră selectivă. Oficialii europeni au reafirmat recomandările privind asigurarea accesului public la audierile în instanţă, îndeosebi în cele în care sunt vizaţi demnitari şi sunt legate de acte de corupţie”, se arată într-un comunicat al Oficiului Avocatului Poporului.

Ombudsmanul a ţinut să atenţioneze autorităţile de la Chişinău şi de cazurile răsunătoare de deces al lui Andrei Brăguţa în perioada în care se afla în custodia statului şi a Nicoletei Bulat, orfana în dializă care ar prezenta, potrivit acestuia, situaţia reală în domenii vitale, cum sunt sistemul de sănătate şi cel al justiţiei, şi au pus la îndoială eficienţa reformelor efectuate în sferele date.

În concluzie, Mihail Cotorobai şi-a anunţat intenţia de a se încadra în campania internaţională care va fi lansată la 10 decembrie 2017 la Geneva cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului invitând presa, societatea civilă dar şi autorităţile publice să se antreneze în campanie şi să demonstreze prin acţiuni concrete că omul şi valoarea demnităţii umane sunt prioritare, activităţile şi politicile având la bază dimensiunea umană, iar reformele să fie orientate spre realizarea efectivă a drepturilor omului, a problemelor şi intereselor acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor