Mihai Voicu: Deputaţii PNL nu vor vota cererea de începere a urmării penale a lui Victor Paul Dobre
alte articole
Purtătorul de cuvânt al PNL Mihai Voicu a anunţat miercuri că liderii partidului au decis ca deputaţii liberali să nu voteze în plenul Camerei Deputaţilor cererea de începere a urmăririi penale împotrivă fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre.
"Biroul Politic Central a stabilit cu unanimitate de voturi să mandateze deputaţii PNL să nu voteze solicitarea începerii urmăririi penale împotriva domnului deputat şi fost ministru delegat pentru Administraţie Victor Paul Dobre. Analiza noastră a arătat că nu există motive întemeiate pentru ca deputaţii să dea curs acestei solicitări. Aşadar, nu vom vota această solicitare", a afirmat Mihai Voicu după şedinţa Biroului Politic Central al PNL.
În schimb, reprezentanţii PNL din Comisia juridică a Camerei vor cere să fie supusă la vot o decizie prin care să întrebe Parchetul General dacă intenţionează să continue demersul de urmărire penală în cazul lui Victor Paul Dobre. Această propunere va fi făcută în prima şedinţa a Comisiei juridice.
"Am mandatat reprezentanţii noştri din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor că împreună, în coordonare cu colegii noştri din USL, să supunem la vot în Comisia juridică o decizie prin care să solicităm Parchetului General să ne răspundă dacă îşi menţine în continuare această solicitare. Spunem acest lucru luând în considerare decizia CCR, care în mai multe părţi - aceea prin care confirmă rezultatul alegerilor, aceea prin care admite că un număr mai mic sau mai mare de cetăţeni de fapt nu trebuiau să se regăsească în listele electorale, este vorba de persoanele decedate şi de cetăţenii cu domiciliul în străinătate, care în mod eronat apar pe listele electorale permanente - aşadar, Curtea prin această decizie vine să justifice acele adrese încriminate prin care reprezentanţii care le-au expediat îşi exprimau faptul că nu-şi pot asuma acurateţea până la ultima persoană în listele electorale permanente. În lumina noilor decizii dorim ca, instituţional, prin intermediul Comisiei juridice, să întrebăm Parchetul general dacă îşi menţine această cerere", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.
Mihai Voicu a adăugat că reprezentanţii PNL vor discuta şi în USL despre cazul fostului ministru delegat pentru Administraţie.
"Vom discuta şi în USL, cred că atmosfera este în acelaşi sens şi în grupul parlamentar social-democrat. Până la urmă, avem aceleaşi argumente, este un subiect comun. Nu cred că în interiorul PSD va exista o altă poziţie", a susţinut liberalul.
De ce a cerut Parchetul general avizul pentru începerea umărării penale
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a cerut pe 14 august Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru MAI, Victor Paul Dobre. Acesta a trimis Curţii Constituţionale, împreună cu secretarul de stat Ioan Căbulea, o adresă în care anunţau că ministerul Administraţiei nu-şi poate asuma numărul alegătorilor.
Anchetatorii precizează că există indicii că fostul ministru i-a solicitat lui Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că “Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condiţiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndreptuit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze şi să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească şi să le pună la dispoziţia primarilor.
Astfel, procurorii PICCJ arată, în referatul prin care cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Vasile Paul Dobre, că acesta, alături de chestorul Constantin Manoloiu şi de secretarul de stat Ioan Căbulea, au făcut "demersuri, au purtat mai multe discuţii despre modalităţi prin care, într-un mod aparent legal, să se poată ajunge la o diferenţă între numărul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 şi cei pe care urmăreau să-i obţină printr-o actualizare ulterioară".
Totodată, pentru a ascunde acest demers au fost efectuate mai multe analize şi variante de lucru. Pentru atingerea acestui scop, s-a optat inclusiv pentru reducerea fictivă a populaţiei în unele judeţe, iar una dintre modalităţile de obţinere a acestui rezultat era creşterea numărului de persoane care figurează în bazele de date ca fiind decedate.
De asemenea, într-o discuţie despre listele electorale din data de 4 august, fostul ministru de Interne Ioan Rus îi preciza lui Victor Paul Dobre că el a spus că nu semnează "niciun singur om în plus sau în minus", pentru că "eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!".
Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid şi că ei trebuie să facă "cvorumul ăla", relevă referatul prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre.
Radu Stroe, actualul ministru al Administraţiei, îi ia apărarea predecesorului său
În urma demisiei lui Victor Paul Dobre şi a lui Ioan Rus, din cauza scandalului privind actualizarea listelor electorale, în locul lor au fost numiţi Radu Stroe, ca ministru al Administraţiei, respectiv Mircea Duşa, în funcţia de ministru de Interne.
Actualul ministru al Administraţiei Radu Stroe i-a luat apărarea predecesorului său, declarând pe 13 august că nu crede că Victor Paul Dobre ar fi falsificat listele electorale.
"Mă intrigă problema cu Victor Dobre, asta mă intrigă pe mine. Pur si simplu Victor Dobre este acuzat de tentativă de falsificare a listelor electorale. Eu nu ştiu ce indicii, probe au. Mă îndoiesc că Victor Dobre era capabil şi dispus să facă aşa ceva. Am şi eu dreptul să am îndoiala asta", a conchis Stroe.