Baza de date referitoare la cetăţenii cu drept de vot, preluată de Parchetul instanţei supreme

Toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a intrat în posesia Parchetului instanţei supreme. Reprezentanţii instituţiei au ridicat copiile necesare de la Curtea Constituţională, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte şi alţi responsabili.
Referendum 29.07.2012 (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.08.2012

Toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a intrat în posesia Parchetului instanţei supreme. Reprezentanţii instituţiei au ridicat copiile necesare de la Curtea Constituţională, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte şi alţi responsabili.

Baza de date va fi folosită pentru continuarea cercetărilor efectuate în cauza aflată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, în legătură cu listele electorale permanente şi cele suplimentare utilizate la referendum.

Procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice, copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, folosite la referendum. Au mai fost ridicate copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale.

Procurorii au intrat în posesia situaţiei statistice la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare a celor 18.292.514 alegători înscrişi în copiile listelor electorale permanente (centralizator număr de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secţie de votare).

Situaţia celor care au primit cetăţenie, predată la Parchet

De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei (2002) şi până la data de 8 august 2012, a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română potrivit dispoziţiilor articolului 8 din Legea 21/1991, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română potrivit articolelor 10 şi 11 şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenia română conform articolului 27, au anunţat cei de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Printre documentele intrate în posesia Parchetului se mai numără copii de pe cererile de renunţare la cetăţenia română publicate în Monitorul Oficial; cererile de renunţare la cetăţenia română aprobate prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie în perioada 2010-2012; lista adeverinţelor de pierdere a cetăţeniei române eliberate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie; lista persoanelor care au redobândit ulterior, la cerere, cetăţenia română.

Baza de date a mai fost completată cu datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

Cine sunt cei audiaţi

În dosarul privind referendumul, luni, a fost audiat fostul ministru de Interne, Ioan Rus, în calitate de martor. Anterior, au mai fost audiaţi chestorul de poliţie Constantin Manoloiu, director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, şi Ioan Nicolae Căbulea, secretar de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pe 10 august, procurorul general al Parchetului instanţei supreme a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Atât Dobre, cât şi Rus şi-au dat demisiile, săptămâna trecută, din funcţiile de miniştri după începerea scandalului referitor la listele electorale de la referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor