Mihai Ghimpu: Votarea modificărilor la Codul Fiscal nu exclude legalizarea miliardului furat

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (Captură foto)
Maria Maevschi
26.07.2018

Decizia autorităţilor R. Moldova de a reveni la proiecte în care este vorba despre legalizarea banilor nedeclaraţi, este considerată de către preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu una de interes pentru guvernare, astfel de proiecte fiind introduse pe ordinea de zi şi cu un an în urmă şi în ultimele şedinţe ale sesiunii.

„A devenit deja o practică la noi, atunci când este un interes mare din partea guvernării, astfel de proiecte sunt propuse în ordinea de zi a ultimelor şedinţe ale sesiunii, cum sunt azi şi mâine”, a declarat Mihai Ghimpu în timpul şedinţei Parlamentului din 26 iulie 2018, specificând în acelaşi timp că modificările care ar putea surveni în Codul Penal, Codul Fiscal şi Legea cu privire la CNA, după votarea acestor proiecte, pun multe semne de întrebare.

În context, Ghimpu a ţinut să amintească că un proiect în care era vorba despre legalizarea banilor din miliardul furat a fost introdus pe ordinea de zi şi anul trecut, însă datorită eforturilor partidelor de opoziţie, a societăţii civile şi a partenerilor externi, a fost amânat, ca să se revină din nou la el acum după ce Parlamentul European a sistat asistenţa macrofinanciară de 100 milioane lei pentru Republica Moldova.

„A trecut un timp şi posibil că după ce au văzut că Parlamentul European a suspendat alocarea de 100 milioane euro, au decis ca odată ce nu au sprijin financiar pot face ce vor şi au decis ca aceste proiecte să fie incluse în ordinea de zi şi să-şi rezolve problemele. Votarea acestor proiecte nu exclude faptul că miliardul furat să poată fi legalizat, încetişor, de unul, de al doilea, de al treilea, întrucât se cunoaşte că aici nu Şor, sau Vlad Filat, sunt principalii, dar şi alţii. Dacă nu era cineva din guvernare implicat în furtul miliardului sunt sigur că până astăzi ar fi fost găsiţi şi banii şi dosarul transmis în judecată”, a adăugat liderul PL.

Menţionăm că miercuri, 25 iulie, Guvernul Republicii Moldova a avizat pozitiv pachetul de iniţiative legislative de luptă cu economia tenebră, micşorarea impozitelor şi stimularea mediului de afaceri. Paralel, acest proiect de lege prevede că cine are bani sau proprietăţi nedeclarate le va putea legaliza până la sfârşitul anului contra unei taxe de 3%, cu excepţia demnitarilor şi beneficiarilor de credite frauduloase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor