Dionis Cenuşă, despre legislaţia pro-business şi reforma fiscală: Ex-infractorii vor deveni cea mai loială castă a PD
alte articole
Politologul Dionis Cenuşă, expert la Centrul Independent ”Expert Grup”, susţine că explicaţiile lansate până în prezent vizavi de iniţiativele Partidului Democrat în favoarea mediului de afaceri şi a reformei fiscale au calificat aceşti paşi drept ”mişcare electorală”. Raţionamentele democraţilor ar fi însă mai diverse şi complexe, şi nu ar fi ghidate doar de logica electorală.
Analistul menţionează că în timp ce protestele opoziţiei extra-parlamentare se mută în teritoriu, cu scopul de a extinde spiritul protestatar din Chişinău spre teritoriu, guvernarea R. Moldova vrea să păstreze minimul de legitimitate publică pe care îl are. ”Conform ultimelor sondaje, PDM ar putea obţine doar 8 mandate în viitorul Parlament, fără a calcula candidaţii pe circumscripţii uninominale, dintre care mulţi ar putea fi racolaţi mai devreme sau mai târziu de către democraţi.”
Astfel, remarcă politologul, reforma fiscală şi introducerea unui impozit unic pe venit (12%) ar putea avea menirea să demobilizeze cetăţenii care ridică salarii mai mari de 35 mii lei. În joc fiind pusă implicarea acestora în protestele opoziţiei. De asemenea, PD descurajează populaţia cea mai săracă (cu excepţia pensionarilor, pe care îi prelucrează Ilan Şor prin magazinele sale sociale) să se alăture protestelor.
”Orice guvernare care îşi exercită puterea prin controlarea instituţiilor şi pe o verticală a puterii are nevoie de loialitate pe toată înălţimea piramidei ierarhice. Deci pentru a-şi cimenta anturajul pe moment de criză politică, democraţii oferă mecanisme prin care cei apropiaţi de sistem pot acumula venituri noi – iniţiativele de amnistie a capitalului sau de decriminalizare a infracţiunilor economice”, a adăugat expertul.
Politologul notează că iniţiativele de decriminalizare a infracţiunilor economice sau amnistierea fiscală au loc în condiţiile în care dialogul politic cu UE este deja afectat. Prin urmare, atât timp cât presiunea UE este oarecum concentrată pe invalidarea alegerilor din Chişinău, guvernarea foloseşte contextul existent pentru a deschide ”cutia Pandorei”, când un flux de bani iliciţi vor fi practic ”înălbiţi”, iar ex-infractorii ar putea deveni una din cele mai loiale caste ale PD.
Dionis Cenuşă punctează că pentru alegerile în circumscripţiile uninominale, unde nivelul de alertă privind coruperea votului este deja ridicat, sunt necesari bani de aceea amnistia fiscală sau decriminalizarea infracţiunilor economice creează o sursă nouă care va putea fi reorientată pentru promovarea viitorilor candidaţi pe circumscripţii uninominale.
”Votarea iniţiativelor privind aministia capitalului sau decriminalizarea infracţiunilor economice trebuie absorbită de retorica protestatară a opoziţiei. Societatea civilă şi partenerii externi sunt unicile obstacole rămase care pot încerca minimizarea la maxim a impactului acestor iniţiative. Faptul că guvernarea a combinat reforma fiscală cu cele de amnistie fiscală ne pregăteşte pentru o nouă luptă informaţională, în care opoziţia şi societatea civilă vor fi ilustraţi ca antipozi”, a conchis expertul.
Notabil este faptul că fracţiunile parlamentare ale PL şi PLDM au părăsit joi, 26 iulie sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest faţă de refuzul majorităţii conduse de PD de a amâna examinarea proiectelor de lege privind amnistia fiscală, legalizarea veniturilor şi bunurilor dobândite ilicit şi modificarea sistemului de impozitare a persoanelor fizice.
Deputaţii socialişti şi cei comunişti de asemenea au părăsit sala Legislativului. PSRM din cauza refuzului majorităţii parlamentare de a dezbate şi iniţiativele lor, iar PCRM deoarece nu vor să voteze mecanic proiecte de lege pe care „nimeni nu reuşeşte să le analizeze”.