Micii investitori se bat pe acţiunile Nuclearelectrica
alte articole
Micii investitori au plasat de patru ori mai multe ordine de subscriere a acţiunilor Nuclearelectrica decât nivelul disponibil pentru această tranşă. Sumele alocate de ei au ajuns la 150,2 milioane de lei, echivalentul a 33,6 milioane de euro, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti.
Subscrierile au început luni dimineaţă, iar până miercuri la ora 13.15, pe tranşa subscrierilor mici, între 100 şi 15.000 de acţiuni, au fost plasate 2.461 de ordine pentru peste 10 milioane de titluri. În prima zi a ofertei au fost subscrise 86% din acţiunile de pe tranşa micilor investitori, iar la finalul şedinţei de marţi oferta era deja suprasubscrisă de 2,3 ori.
Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/acţiune şi beneficiază de un discount de 8% în primele trei zile şi de 3% din a patra zi din preţul care va fi stabilit la final, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu între 100 şi 15.000 de acţiuni, în timp ce investitorii de retail care plasează ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri şi investitorii instituţionali vor plăti preţul stabilit la finalul ofertei.
Având în vedere că discountul va fi de doar 3% pentru ordinele plasate începând de joi, intesitatea subscrierilor pe această tranşă ar putea scădea în următoarele zile, susţin specialişti în domeniul bursier.
Listarea producătorului de energie Nuclearelectrica, demarată luni, 9 septembrie se va încheia pe 20 septembrie. Nuclearelectrica a scos la vânzare 10% din acţiuni, la un preţ cuprins între 11,2 şi 15 lei/acţiune. Cheltuielile totale de derulare a ofertei, între 9 şi 10 milioane de lei, vor fi suportate integral de Nuclearelectrica.
Graficul pentru derularea ofertei arată că pe 23 septembrie are loc alocarea acţiunilor, pe 26 septembrie se desfăşoară tranzacţia, iar pentru 1 octombrie este programată decontarea acţiunilor. Potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, fondurile nete care vor fi obţinute din oferta primară sunt între 272,8 şi 369,3 milioane de lei, în cazul în care toate acţiunile oferite vor fi vândute.
Fondurile obţinute vor fi utilizate de societate, cu prioritate, pentru finanţarea proiectelor de investiţii necesare pentru unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă.