Obama umilit de chinezi la Casa Alba

Lang Lang, un pianist chinez, cântă la pian la Casa Albă pe 19 ianuarie 2011. Muzica cantata de el este tema muzicala dintr-un film de propaganda anti-american despre războiul din Coreea
Lang Lang, un pianist chinez, cântă la pian la Casa Albă pe 19 ianuarie 2011. Muzica cantata de el este tema muzicala dintr-un film de propaganda anti-american despre războiul din Coreea (Youtube)
Matthew Robertson
24.01.2011

Pianistul Lang Lang afirma ca el l-a ales. Presedintele Hu Jintao l-a recunoscut de indata ce l-a auzit. Utilizatorii patrioti chinezi de Internet au fost incantati de indata ce au vazut clipurile video pe internet. Dimineata devreme, telespectatorii in China stiau ca va fi cantat cu o ora sau doua in prealabil.

La Casa Alba, la dineul de stat pe 19 ianuarie, dupa aproximativ sase minute de la inceperea recitalului sau, Lang Lang a inceput sa interpreteze o melodie celebra de propaganda anti-americana din razboiul din Coreea: tema melodica a filmului "Batalia de pe Muntele Shangganling".

Filmul descrie un grup de "Voluntari din Armata Poporului", soldatii care sunt la marginea zonei Shanganling (sau Triungiul Dealurilor) si apoi, cand sosesc intariri, isi iau pustile si contraataca "sacalii" militari americani.

Filmul si tonul sunt foarte cunoscute printre chinezi, iar melodia a fost folosita ani de-a randul ca propaganda anti-americana de catre Partidul Comunist Chinez (PCC). Propaganda PCC intotdeauna face referire la razboiul din Coreea de Nord ca la o miscare "de rezistenta impotriva SUA si de ajutorare a Coreei de Nord".

Mesajul, in spiritul pur al propagandei maoiste care se "lupta" cu "cainele american capitalist", este ca Statele Unite este un dusman - in lupta, in razboiul din Coreea. Cantecul afirma ca obiectivul real al Statelor Unite era de a invada si cuceri China. Victoria de la Triunghiul Dealurilor a fost promovata ca o victorie asupra imperialismului.

Melodia interpretata de Lang Lang descrie cat de frumoasa este China si apoi, aproape de final, versurile devin stridente:

  • "Cand prietenii sunt aici, este un vin fin
  • Dar daca vine sacalul
  • Ce il intampina este pusca de vanatoare."

"Sacalii" din piesa cantata de Lang Lang la Casa Alba erau chiar proprietarii acesteia: Statele Unite.

Numele piesei este "Patria mea", initial intitulata "Marele Rau." Intr-un interviu difuzat pe Phoenix TV, primul lucru pe care Lang Lang l-a afirmat este ca a ales piesa el insusi.

Apoi a afirmat, "m-am gandit sa cant "Patria mea", deoarece cred ca interpretand piesa la banchetul de la Casa Alba ne poate ajuta, ca popor chinez, sa ne simtim extrem de mandri de noi insine si de-a ne exprima sentimentele prin cantec. Cred ca este deosebit de buna . De asemenea, imi place piesa in sine, de fiecare data cand o aud ma simt extrem de miscat".

El a exprimat aceasta idee mai deschis mai tarziu pe blogul sau, scriind: "Interpretand acest cantec laudand China sefilor de stat din intreaga lume pare sa le spuna ca China noastra este formidabila, ca oamenii nostri chinezi sunt uniti, ma simt profund onorat si mandru".

Cunoscut in prealabil

Daca decizia Lang Lang de a canta "Patria mea", a fost in intregime a sa este bineinteles imposibil de confirmat. Dar este foarte probabil ca alegerea lui a fost cunoscuta in prealabil de oficialii PCC.

Comentariile nu s-au lasat asteptate. Cheng Xiaonong este un fost asistent al fostului secretar general PCC, Zhao Ziyang. El traieste acum in New Jersey si este un comentator pe politica chineza.

Cheng a declarat: "Casa Alba a trebuit sa informeze in avans delegatia chineza si astfel delegatia chineza ar fi stiut cu siguranta programul lui Lang Lang". Cheng considera, totusi, ca delegatia chineza n-a vazut nici un motiv care sa sugereze o schimbare in program. "Programul nu este impotriva intereselor Chinei. De fapt, este invers".

In plus fata de delegatia chineza care cunostea programul in avans, si alti oficiali PCC contactati de Phoenix TV, stiau programul in avans.

Phoenix TV este din Hong Kong, dar programele statiei pot fi vazute in intreaga China prin satelit. Interviul sau cu Lang Lang a fost difuzat la 7 dimineata ora Beijingului, pe 20 ianuarie, care este ora 18 in Washington DC pe 19 ianuarie, cu putin timp inainte cinei de stat. Interviul nu a fost live, a fost filmat cu o zi inainte de difuzare.

Phoenix TV, declarat independent, este cunoscut pentru legaturile foarte aproapiate cu PCC. Cercetatoarea Anne-Marie Brady, a carei analiza se concentreaza asupra mass-media din China si asupra propagandei comuniste, a declarat ca Phoenix TV este mult mai loiala regimului chinez decat mass-media oficiala de stat.

Personalul de la Phoenix TV stia dinainte ca Lang Lang planificase interpretarea melodiei. Avand in vedere legaturile stranse dintre statia TV si PCC si sensibilitatea materialelor difuzate despre vizita de stat lui Hu, este putin probabil ca oficialii PCC sa nu fi stiut despre acest lucru in avans.

Propaganda

"Patria mea" care a fost cantat la Casa Alba va fi vazut ca un triumf al propagandei in China.

"In ochii tuturor chinezilor, acest lucru nu va fi vazut ca altceva decat ca o mare insulta pentru Statele Unite", afirma Yang Jingduan, un psihiatru chinez care traieste in Philadelphia, si care a fost director adjunct al stiintei si dezvoltarii tehnologice la Universitatea de Medicina Militara nr 4 din Xi'an in China. "Este ca si cum te insult in fata si tu nu stii, e umilitor".

Yang vede alegerea lui Lang Lang ca pe o expresie de propaganda profund anti-americana, care de altfel este constanta in China.

"Acest sovinism profund anti-american a fost alimentat de catre PCC de multi ani; Lang Lang exprima sentimentele acestei generatii de oameni tineri furiosi", a declarat Yang.

Un exemplu bine-cunoscut de astfel de sentimente a fost vazut pe 11 septembrie 2001, cand camerele de chat chineze de pe internet s-au umplut cu tineri care celebrau actul de teroare ca pe o infrangere americana.

Entuziasmati de lovitura respectiva, patriotii chinezi au circulat clipul intens in ultimele zile. Un blogger scria "locul potrivit, momentul potrivit, piesa potrivita"!

Expresia "locul potrivit, momentul potrivit, piesa potrivita" este ecoul propagandei chineze si o declaratie de victorie asupra Statelor Unite. Chinezi au fost educati de cultura partidului comunist ca Statele Unite a pierdut razboiul din Coreea. Un general american este citat de propaganda chineza descriind razboiul din Coreea ca fiind "razboiul nepotrivit la momentul nepotrivit, in locul nepotrivit, cu inamicul nepotrivit", si citatul sau este considerat ca o recunoastere a infrangerii. De fapt, citatul este al Gen. Omar N. Bradley depunand marturie in fata Congresului american, sustinand de ce Statele Unite nu ar fi trebuit sa extinda razboiul coreean in China.

Un alt chinez comentand pe un forum raspunsul la recitalul lui Lang Lang a scris, "Infrangerea Americii, infrangerea lui Obama" (scriind numele lui Obama cu primul caracter gresit, avand sensul de "scufundat" sau "afectat").

Un blog sinovision citeaza "Profesorul A", spunand: "Toata lumea stie acest lucru: Shangganling este din filmul " Impotriviti-va Americii, sprijiniti Coreea " si cred ca Lang Lang ar trebui sa stie acest lucru. Daca stia fundalul melodiei si a ales s-o intepreteze, atunci puteti ghici motivatia lui, sau capacitatea lui intelectuala. Daca el nu stia, atunci sistemul de educatie din China este in mai mare dezastru decat am crezut ...

"Sa presupunem pentru o clipa ca Obama a fost invitat la un banchet in China, si el ar fi invitat un artist american care a concertat in China de mai multi ani, sa interpreteze un cantec de razboi american impotriva Chinei, ce fel de reactie credeti ca ar fi avut guvernul chinez si oamenii ... Cred ca guvernul american nu stie fundalul acestui cantec, daca au stiut, nu ar fi fost jigniti"?

Umilind SUA

Daca oficialii chinezi au intentionat ca Lang Lang sa interpreteze aceasta piesa sau nu, recitalul sau la Casa Alba se potriveste cu modelul general al propagandei chineze impotriva Statelor Unite. Detalii subtile sunt folosite pentru a umili Statele Unite in fata poporului chinez.

Cand Nixon a vizitat China, a fost facuta o fotografie cu el coborand din avion pentru a-l saluta pe premierul chinez Zhou Enlai. Nixon abordeaza un zambet mare si intinde mana lui Zhou. Zhou sta cu fata rigida si isi tine mana aproape de corpul sau.

Fotografia a fost utilizata pe scara larga in toata mass-media din China si a contribuit la sustinerea ideii ca vizita lui Nixon a fost o victorie pentru China. Elevilor chinezi li s-au spus, "vedeti cat de mult este intins bratul lui Nixon? Asta arata ca Statele Unite incearca sa ajunga la noi".

Cand Presedintele Obama a vizitat China, in noiembrie 2009, el a vizitat Palatul Imperial. Obama a iesit prin Shen Men Wu, ce poate fi tradus ca "Poarta Abilitatilor Divine". CCTV a raportat ca el a iesit prin Shun Men Zhen, care poate fi tradus ca "Poarta supunerii si puritatii".

De fapt, "Poarta Abilitatilor Divine" este poarta catre exterior si toata lumea trebuie sa iasa prin ea. Cu toate acestea, mass-media chineza nu a acordat presedintelui Obama onoarea de a trece prin "Poarta Abilitatilor Divine".

Nici Casa Alba, nici ambasada chineza nu a raspuns la apelurile telefonice care solicita comentarii pe aceasta tema.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor