MFP: România a ieşit din procedura de deficit excesiv

. (Epoch Times Romania)
Epoch Times România
22.10.2013

Ministerul Finanţelor Publice a informat că deficitul administraţiei publice generale pe anul 2012 a fost de 2,97% din PIB şi se menţine în limita de 3% prevăzută în Protocolul privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, fapt ce reconfirmă ieşirea României din procedura de deficit excesiv.

De asemenea, Comisia Europeană a publicat o informare de presă privind rezultatele notificării deficitului şi a datoriei guvernamentale, transmise de statele membre la sfârşitul lunii septembrie 2013.

“Faţă de notificarea transmisă în luna martie 2013, deficitul administraţiei publice generale pe anul 2012 s-a modificat de la 2,86% din PIB la 2,97% din PIB ca urmare, în principal, a reclasificării în administraţia publică centrală şi locală a unor companii de stat finanţate în proporţie de peste 50% din resursele publice, precum şi din recalcularea deficitelor aferente unor companii pe baza datelor finale”, se arată în comunicatul ministerului.

Faţă de anul 2011, deficitul bugetar calculat conform metodologiei europene s-a redus cu 2,6 puncte procentuale, respectiv de la 5,6% din PIB la 2,97% din PIB, fapt ce confirmă continuarea procesului de consolidare fiscală şi încadrarea în parametrii stabiliţi, ca urmare a unei politici bugetare prudente şi sustenabile.

“Menţionăm că media deficitului bugetar pe anul 2012 pentru zona euro este 3,7% din PIB şi pentru UE28 este 3,9% din PIB”, mai informează comunicatul.

Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a Protocolului privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, anexă la Tratat, statele membre “notifică fără întârziere şi periodic Comisiei, deficitele prevăzute şi realizate, precum şi nivelul datoriei lor”.

În aplicarea acestor prevederi, Regulamentul UE nr.479/2009 stabileşte obligaţia statelor membre de transmitere a notificării deficitului şi datoriei guvernamentale de două ori pe an, respectiv înainte de 1 aprilie şi înainte de 1 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor