Mexic: Observatorul de raze gama instalat pe vulcanul Sierra Negra devine operaţional
Comunitatea ştiinţifică din Mexic şi SUA au lansat operaţiunile Observatorului de raze gama HAWC (High Altitude Water Cherenkov), instalat pe vulcanul mexican Sierra Negra, din statul Puebla, informează joi agenţia EFE.
Proiectul este condus de Institutul Naţional de Astrofizică, Optică şi Electronică (INAOE) şi de Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM). Participă de asemenea 14 instituţii mexicane şi 15 americane, între care Laboratorul Naţional din Los Alamos şi Universitatea din Maryland, alături de cercetători din numeroase ţări.
Observatorul, instalat la 4.600 de metri altitudine pe vulcanul Sierra Negra, în apropierea vârfului Pico de Orizaba şi a Marelui Telescop Milimetric, va începe să funcţioneze la o treime din capacitatea sa.
HAWC este dotat cu o 100 din cele 300 de bazine prevăzute care conţin fiecare 180.000 de litri de apă pură 100 % şi patru dispozitive de lumină de înaltă sensibilitate, aşa-numiţi fotomultiplicatori pentru a înregistra zilnic căderea particulelor cele mai energetice provenite din spaţiu.
În timpul prezentării HAWC, directorul Institutului de Astronomie al UNAM, William Lee, a informat că este vorba de un observator 'sui géneris de frontieră care captează evenimente ce nu pot fi văzute de Terra şi care va ajuta la obţinerea de informaţii ştiinţifice despre evenimentele violente care se înregistrează în cosmos'.
Astronomii şi astrofizicienii au explicat că acest observator detectează 'radiaţia Cerenkov' (descoperită în 1934 de Pavel Cerenkov, fizicianul sovietic laureat cu Premiul Nobel), care este 'lumină emisă de un mediu transparent dacă este străbătut de particule încărcate cu o viteză mai mare decât cea a luminii'.
Oamenii de ştiinţă au precizat că vor putea capta, în interiorul bazinelor de apă, 'cascade' de particule de raze cosmice şi gamma cu energii de miliarde de ori mai mari decât cea a luminii vizibile'.
Mexicul a devenit o platformă ştiinţifică la nivel mondial pentru observarea Universului cu prezenţa de astronomi, fízicieni, astrofizicieni şi experţi care scrutează cele mai îndepărtate unghere şi fenomene ale spaţiului.