Mesaje electorale pe telefoanele mobile

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Recent, cel puţin 3.000 de persoane au primit un mesaj nedorit pe telefonul mobil. În text se încuraja, destul de ambiguu, participarea la vot şi se mulţumea, anticipat şi nefondat, pentru susţinere.

”Mulţumesc că sunteţi alături de mine! Vă aştept duminică la vot, alături de toţi cei care gândesc, simt şi cred la fel. Mulţumesc! Victor”.

Numărul de telefon de pe care a fost trimis mesajul era inaccesibil sau ascuns în unele cazuri. Câteva cercetări sugerează că organizatorii campaniei au folosit un soft de internet pentru a trimite mesaje pe telefonul mobil. Alte persoane, care au primit nefericitul mesaj, au notat în spaţiul virtual că au primit mesajele de pe numere valabile dar necunoscute.

Metoda folosită este explicată de Auraş Mihai, un expert în IT care administrează un website cu acelaşi nume.

”Au cumpărat o bază de date de numere de telefon şi un pachet de sms marketing, au ascuns spotul de pe Youtube sub un bit.ly, şi au început să trimită sms-uri, ca poate aşa vor convinge lumea să voteze. Până acum, SMS-ul ăla a generat peste 3.900 de clickuri. Şi numărul creşte. 97% din ele sunt din România”, a notat Mihai.

Pe lângă îndemnul electoral, mesajul telefonic mai conţine adresa unei pagini de internet (https://bitly.com/1FSpAMd ?) care făcea legătura către website-ul oficial PSD Iaşi, afişând pe prima pagina un spot electoral cu prezidenţiabilul.

Dar impactul schemei utilizate nu poate fi prea mare, de vreme ce videoclipul de pe website-ul oficial PSD Iaşi are 1.700 de vizionări înregistrate iar link-ul din mesaj a fost accesat de 3.900 de ori.

”Video-ul care apare şi pe site-ul oficial al PSD Iaşi are peste 1700 de accesări, dar au uitat să scoată comentariile, pe care le-au dezactivat abia după ce li s-a umplut frigiderul”, a notat Mihai.

Pe lângă impactul descris statistic, sentimentele stârnite par să nu fie dintre cele mai bune. Mulţi dintre utilizatorii de Internet care au primit mesajul electoral s-au arătat deranjaţi de această iniţiativă, în particular din cauza faptului că banii folosiţi în campanii ar putea proveni din bugetul statului.

”Oricum, pe acesta cale ţin să-i mulţumesc expeditorului. Mi-a dat un motiv în plus să merg la vot. Nu că aş mai fi avut nevoie de vreunul. E pentru prima oară când văd că banii luaţi de la mine (prin impozite şi taxe) sunt folosiţi într-un scop bun. Acela de a mă convinge să votez. Oriunde m-aş afla”, a notat, după o serie de remarci dure la adresa prezidenţiabilului PSD, utilizatorul Ion Pribeagu, pe forumul de discuţii libere al Softpedia.

Însă, cunoscând bine amploarea la care poate ajunge confruntarea dintre diferitele partide politice, unele persoane au privit mesajul de la Victor cu mai multă atenţie. Acestea au completat că mesajele ar putea proveni din partea contracandidaţilor, care s-ar baza exact pe faptul că o astfel de măsură îndrăzneaţă ar stârni în rândul oamenilor o reacţie negativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne