Mesaj clar pentru PSD. Ambasada SUA, după scrisoarea lui Giuliani: Ne menţinem îngrijorarea privind codurile penale
alte articole
Ambasada Statelor Unite în România a transmis Digi24, prin purtătorul său de cuvânt, o serie de precizări cu privire la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, unul dintre avocaţii preşedintelui Donald Trump, pe tema protocoalele secrete din justiţie.
Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Donald Carroll, a transmis câteva precizări punctuale:
"1. Vă sugerez să îl contactaţi pe domnul Giuliani pentru comentarii cu privire la declaraţiile prezentate ca fiind ale sale.
2. Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani.
3. Aşa cum s-a menţionat în declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie:
- Până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale.
- Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni.
- Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia".
Reamintim că, în scrisoarea respectivă, Giuliani susţine că protocoalele promovate de fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul director SRI George Maior subminează statul de drept. Mai mult, fostul primar american al New York-ului nu se opreşte aici, ci pledează pentru amnistie în cazul "celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor". Detalii aici.
În replică, ambasadorul George Maior a afirmat, pentru Mediafax, că scrisoarea, care aparţine "unui personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite", despre care nu ştie exact dacă mai e avocatul lui Trump, "este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar". Declaraţia i-a adus fostului şef SRI o convocarea la MAE din partea lui Teodor Meleşcanu. Detalii aici.