Fără un pact fiscal, în Catalonia ar putea avea loc alegeri anticipate (revista presei spaniole)

Premierul spaniol, Mariano Rajoy.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy. (JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)

Înainte de reuniunea de la Madrid, dintre şeful executivului regional catalan, Artur Mas, şi cel al guvernului central, Mariano Rajoy, cotidienele spaniole de joi fac speculaţii cu privire la rezultatele întâlnirii şi analizează importanţa acesteia.

Rajoy îi va oferi lui Mas măsuri pentru îmbunătăţirea modului de finanţare, însă nu un pact fiscal, anunţă cotidianul El Pais. Pe aceeaşi temă, publicaţia observă că ideea alegerilor anticipate în Catalonia, organizate anul acesta, ar căpăta tot mai multă forţă în rândul formaţiunii naţionaliştilor catalani.

Cotidianul El Mundo semnalează la rândul său o ofensivă a lui Rajoy, îngrijorat de creşterea revendicărilor secesioniste venite din Catalonia, pentru ca oamenii de afaceri să nu-l susţină pe Mas.

În schimb, cotidianul ABC consideră că Rajoy va spune un 'nu' decis propunerilor impuse de Mas. Guvernul va respinge prevederile pactului fiscal al acestuia, iar şeful executivului local catalan ar putea declanşa alegeri anticipate, mai notează cotidianul menţionat.

Mas pune la cale ruptura cu Rajoy înainte de reuniune şi accelerează declanşarea alegerilor anticipate, remarcă şi cotidianul La Razon. Publicaţia susţine că Mas se gândeşte la convocarea de alegeri anticipate la 25 noiembrie, şi a chemat presa la sediul executivului local catalan din Madrid.

'Totul e în mâinile lor', scrie şi cotidianul catalan El Periodico, semnalând totodată că Artur Mas are de înfruntat joi o reuniune decisivă cu Mariano Rajoy la Palatul Moncloa, desfăşurată printre zvonuri de alegeri anticipate în Catalonia.

Rajoy şi Mas se află în faţa unei responsabilităţi istorice, relatează şi cotidianul La Vanguardia. Mas duce la Moncloa cerinţa legislativului local catalan pentru un pact fiscal, după ce Rajoy a anunţat deja în legislativul central că respinge astfel de măsuri fiscale speciale pentru Catalonia - iar lipsa acordului va duce probabil la alegeri anticipate în plan local, mai scrie cotidianul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe