Merkel promite sprijin Turciei pentru o aderare mai rapidă la UE. Vezi ce vrea în schimb
alte articole
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a oferit Turciei perspectiva sprijinirii pentru un progres mai rapid în procesul aderării la UE, în schimbul cooperării pentru stăvilirea fluxului de refugiaţi şi reprimirii imigranţilor respinşi de Europa, relatează Reuters.
Luând cuvântul la Istanbul, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim ministrul turc, Ahmet Davutoglu, Merkel a mai declarat că Germania va contribui la accelerarea procesului de eliminare a vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în UE şi va impulsiona discuţiile privind aderarea Turciei la UE.
În schimb, Cancelarul se aşteaptă ca Turcia să se declare cât mai repede de acord să preia imigranţii trimişi înapoi de UE în cadrul aşa numitor acorduri de readmisie, pe care Davutoglu a afirmat că le va semna doar dacă se fac progrese în liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii turci.
"Cred că am folosit criza prin care trecem (...), pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană şi Turcia, cât şi între Germania şi Turcia", a declarat cancelarul, în conferinţa de presă comună cu omologul său Ahmet Davutoglu.
Merkel, care acum doar 10 zile îşi reitera opoziţia faţă de aderarea Turciei la Uniunea Europeană, a mai afirmat că discuţiile sunt "foarte promiţătoare". O accelerare a procesului de aderare a Turciei ar putea fi însă greu de înghiţit de către unii membri ai partidului Angelei Merkel, care se opun de vreme îndelungată acestei idei.
Totodată, atât Merkel cât şi Davutoglu au convenit că nu se poate vorbi de o soluţie durabilă privind criza refugiaţilor fără rezolvarea conflictului din Siria, de unde au migrat spre Turcia peste 2 milioane de persoane.
O "zonă sigură" în nordul Siriei, o propunere îndelung susţinută de Turcia, dar care a primit puţin sprijin internaţional, este mai mult decât necesară pentru oprirea afluxului de refugiaţi, a subliniat Davutoglu, avertizând asupra iminenţei unui nou val de refugiaţi, în condiţiile intensificări luptelor în jurul oraşului sirian Alep.
"Prioritatea noastră este să prevenim imigraţia ilegală şi să reducem numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuţii foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent", a adăugat premierul turc, precizând însă că, deşi au fost înregistrate progrese prin planul de acţiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme, precum împărţirea poverii refugiaţilor.
"În primul rând, împărţirea poverii refugiaţilor trebuie să fie cinstită. Suma ajutorului ... este de importanţă secundară. Ceea ce este important este voinţa comună de a rezolva această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani", a declarat Davutoglu.
Acesta a mai menţionat că tema liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci ar trebui devansată pentru iulie 2016 în loc de anul 2017, în schimbul semnării de către Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migranţilor din Europa.
La rândul său, Merkel a răspuns că Germania este pregătită să ofere sprijin. "Dacă vorbim despre problema liberalizării vizelor, putem discuta în grupul de lucru germano-turc ... despre posibilităţi specifice de a impulsiona facilitarea vizelor", a precizat cancelarul.
Reamintim că Germania este tot mai copleşită de fluxul de imigranţi iar criticile la adresa lui Merkel cresc, la fel şi presiunile puse asupra sa. Partidul Cancelarului a ajuns la cel mai scăzut nivel de la alegerile pentru Bundestag încoace. Mai mult, 48% dintre germani consideră politica Angelei Merkel cu privire la criza refugiaţilor ca fiind greşită.