Liderii UE insistă ca Turcia să coopereze mai mult în privinţa crizei refugiaţilor

Summitul UE de joi din Bruxelles se va concentra pe colaborarea cu ţările din afara blocului pentru controlarea crizei refugiaţilor. Liderii UE vor discuta, de asemenea, despre crearea unei posibile zone de siguranţă în nordul Siriei.
Refugiaţi sosesc pe insula elenă Lesbos, după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 29 septembrie 2015.
Refugiaţi sosesc pe insula elenă Lesbos, după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 29 septembrie 2015. (Captură Foto)

În cadrul celui de-al patrulea summit UE din ultimele 6 luni dedicat crizei refugiaţilor, liderii UE plănuiesc joi să îşi îndeplinească promisiunile în privinţa ajutorului financiar şi al funcţionarilor pentru imigranţi. Conducerea blocului european a declarat că UE va intensifica de asemenea negocierile cu Turcia, care ar putea avea un rol esenţial în ajutorul dat Europei de a reduce numărul de refugiaţi sirieni care-i bat la uşă.

Dacă Turcia este de acord, Uniunea Europeană ar acorda guvernului din Ankara aproximativ 1 miliard de euro pentru a suporta o parte din costurile necesare găzduirii celor peste 2 milioane de refugiaţi prezenţi în această ţară. Fondurile ar ajuta, de asemenea, la întărirea pazei de coastă turceşti şi, potenţial, la descurajarea refugiaţilor sirieni de a întreprinde călătorii periculoase pe mare spre Europa.

“Un acord cu Turcia are sens dacă acesta reduce în mod eficient fluxul de refugiaţi”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înaintea summitului de joi de la Bruxelles, adăugând că doar atunci când acest obiectiv este atins, concesiile ar fi justificate, conform Deutsche Welle.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost mult mai încrezător în privinţa acestor negocieri, susţinând: “Avem nevoie de Turcia, aşa cum Turcia are nevoie de UE.”

Vicepreşedintele UE Frans Timmermans şi alţi oficiali de rand înalt au ajuns miercuri în Turcia pentru a discuta cu guvernul turc în privinţa acestui plan dar, înainte să decidă în legătură cu orice fel de acord, UE trebuie să hotărască dacă Turcia este o “ţară sigură” pentru imigranţi, în special după valul recent de violenţe şi atacuri sinucigaşe din Ankara.

Cancelarul german Angela Merkel urmează, la rândul ei, să participe duminică la discuţii suplimentare cu oficialii turci.

Cererile Turciei

Turcia a respins anterior propunerile pentru construirea unui număr suplimentar de tabere de refugiaţi din fonduri UE şi doreşte să obţină mai mulţi bani din acest acord. În plus, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o cooperare mai amplă cu UE în lupta împotriva terorismului, o cooperare concentrată atât pe separatiştii kurzi cât şi pe Statul Islamic, în Siria şi Irak.

Printre cererile exprimate de Turcia se numără o zonă sigură şi o zonă interzisă zborului în nordul Siriei, unde nu vor avea acces nici forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi nici cele ale Statului Islamic (SI). Statele UE ezită, totuşi, în special după ce Rusia a lansat recent propria sa campanie de bombardamente în Siria.

Ankara a făcut, de asemenea, presiuni pentru ca cetăţenii turci să obţină mai uşor vize în UE, precum şi un progres vizibil în legătură cu cererea sa de intrare în blocul european, care este blocată de mult timp.

Dezbatere în curs de desfăşurare

Marţi, agenţia UE pentru apărarea frontierelor, Frontex, a raportat că peste 700.000 de oameni au traversat Marea Mediterană doar în acest an cu speranţa că vor obţine un trai mai bun departe de conflictele armate.

Neînţelegerile privind redistribuirea a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia, principalele puncte de intrare pentru refugiaţii care ajung pe continentul european, au generat temeri că zona Schengen s-ar putea prăbuşi, în condiţiile în care criza refugiaţilor continuă să se desfăşoare.

Germania, unde ar putea ajunge în acest an aproximativ 1,5 milioane de refugiaţi, face apel pentru o distribuire mai corectă între statele UE a imigranţilor care caută azil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe