Merkel nu reuşeşte să formeze o coaliţie de guvernare. Posibile noi alegeri parlamentare
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a eşuat să formeze o coaliţie de guvernare tripartită între creştin democraţii conservatori (CDU), Partidul Verzilor şi democraţii liberi pro-afaceri (FDP), situaţie ce ar putea duce la organizarea unor noi alegeri parlamentare.
Christian Lindner, liderul FDP, a declarat luni că negocierile s-au prăbuşit din cauza eşecului stabilirii încrederii între părţile implicate.
“Este mai bine să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a precizat el.
Merkel şi-a exprimat regretul pentru decizia FDP de a se retrage din discuţiile privind formarea coaliţiei de guvernare.
“Am crezut că suntem pe cale să încheiem un acord”, a declarat Merkel reporterilor în Berlin.
Cancelarul german a adăugat că se va întâlni astăzi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier pentru a-l informa despre situaţia creată.
Social Democraţii de centru stânga (SPD) au exclus revenirea într-o coaliţie cu Merkel, iar cancelarul german a afirmat că nu va conduce un guvern minoritar. Astfel că este posibil să fie convocate noi alegeri parlamentare.
Steinmeier are puterea de a cere noi alegeri, dar unii lideri germani şi-au exprimat temerile că, odată cu un nou vot, partidul de extremă dreapta AfD ar putea obţine mai mult decât cele 13 procente pe care le-a câştigat în alegerile precedente.
Unele dintre elementele cheie ale negocierilor au implicat imigraţia şi utilizaarea cărbunelui în viitor în Germania.
Politica liberală a lui Merkel a permis unui număr de aproximativ 1,2 milioane de refugiaţi să intre în Germania începând cu 2015, lucru care i-a determinat pe unii alegători să voteze pentru tabăra AfD.
Vorbind la RT, Werner Patzelt, savant politic şi membru al partidului CDU, a declarat că Europa va fi blocată cât timp partidele politice germane continuă să negocieze.
“Germania este cea mai importantă putere a UE, şi UE nu poate face o mişcare fără Germania. Deciziile vor trebui amânate. Pentru a progresa UE, Germania trebuie să aibă un guvern stabil. Aşadar, toate companiile şi afacerile europene trebuie să aştepte până când Germania este pregătită să fie un jucător activ în UE”, a afirmat el.
“Germania s-a paralizat singură. Merkel a contribuit la acest lucru, aşadar depinde de ea să găsească o cale de ieşire”, a adăugat Patzelt.
Înainte de anunţul eşecului negocierilor, comisarul UE pentru buget, Guenther Oettinger, a declarat că Europa ar putea fi “afectată” de lipsa formării unui guvern de coaliţie.
Avertismentul său a fost reiterat de un expert german în politică, care a afirmat că eşecul negocierilor ar putea îngheţa progresul Europei.