Merkel mizează pe reînnoirea alianţei cu liberalii după viitoarele alegeri
alte articole
În tradiţionalul său 'interviu de vară' acordat televiziunii naţionale ARD, cancelarul german, Angela Merkel, a trecut în revistă actualitatea politică internă, europeană şi internaţională cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative federale, din 22 septembrie, notează luni ziarul spaniol ABC.
Sondajele de opinie arată că Merkel va câştiga confortabil alegerile. Această tendinţă pare ilustrată şi de campania slabă a rivalului său electoral, candidatul SPD, Peer Steinbrück, care a fost ministru de finanţe al lui Merkel în timpul Marii Coaliţii între stânga şi dreapta.
Întrebarea care rămâne deschisă este cu cine va guverna cancelarul în următorul său mandat. Deşi sondajele îi lasă deocamdată în afară pe actualii săi parteneri, liberalii din FDP, Merkel mizează pe reeditarea coaliţiei liberal-conservatoare, fără a închide însă uşa în faţa unui posibil acord cu Verzii, dacă rezultatul electoral va impune această posibilitate.
În ceea ce priveşte scena internaţională, criza politică din Egipt - după lovitura de stat împotriva guvernului islamist al preşedintelui Mohamed Mursi - a fost tema centrală. Pe aceeaşi linie cu poziţia oficială americană, Angela Merkel a cerut eliberarea imediată a lui Morsi şi revenirea la cadrul constituţional ce oferă spaţiu tuturor grupurilor politice din această ţară arabă.
Cu impunătorul Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) drept fundal, Angela Merkel a fost nevoită să răspundă şi întrebărilor privind controversata afacere care s-a strecurat în plină campanie electorală: scandalul spionării masive a serviciilor secrete americane care, potrivit documentelor confidenţiale dezvăluite de fostul analist al CIA, Edward Snowden, şi publicate recent de revista Der Spiegel, implică şi comunicaţiile electronice ale cancelariei germane şi ale altor instituţii ale Republicii Federale Germane.
Merkel a respins acuzaţiile opoziţiei potrivit cărora nu a protejat dreptul la intimitate al cetăţenilor germani şi a spus că aşteaptă o explicaţie a SUA. Cancelarul german a evocat şi rezultatele vizitei întreprinse săptămâna aceasta, la Washington, de către ministrul de interne Hans-Peter Friedrich, în vederea obţinerii de clarificări din partea guvernului american, după dezvăluirile privind existenţa unui program de supraveghere la nivel mondial a comunicaţiilor electronice de către SUA.
Opoziţia formată din social-democraţii SPD, Verzii şi Partidul Stânga (Die Linke ) au calificat însă vizita efectuată la Washington de social-creştinul Hans-Peter Friedrich, drept o farsă.
Merkel a propus pe de altă parte un tratat internaţional pentru protecţia datelor, degrevând astfel de o parte din responsabilitate guvernul său ca urmare a spionării masive la care se pare că au fost supuşi cetăţenii germani în ultimii ani.