Preşedintele Giorgio Napolitano este 'indignat' de tensiunile din ţară (presa italiană)
Preşedintele Giorgio Napolitano declară că este 'lovit şi indignat' şi denunţă ultimele episoade de tensiune care demonstrează dificila situaţie a ţării, subliniind că Italia 'trebuie să rămână unită', informează luni principalele publicaţii din Peninsulă.
'Preşedintele Napolitano este indignat', scrie La Repubblica de la Roma, care relevă faptul că şeful statului italian a criticat duminică declaraţiile senatorului Roberto Calderoli de la Liga Nordului, partid populist de dreapta, cunoscut pentru poziţiile sale xenofobe şi anti-imigranţi, care a comparat-o cu 'un urangutan' pe Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, cuvinte pe care şi premierul italian Enrico Letta le-a calificat duminică drept 'inacceptabile şi care au depăşit orice limită'.
În cadrul unei reuniuni a partidului său la Treviglio (nord), senatorul Roberto Calderoli (vice-preşedinte al Senatului), cunoscut în ţară pentru numeroasele sale declaraţii controversate, afirmase sâmbătă că ministrul integrării, Cecile Kyenge, de origine congoleză, 'seamănă cu un urangutan'. Preşedintele Senatului de la Roma, Pietro Grasso, a cerut ca senatorul Calderoli să-i ceară scuze ministrului Kyenge, iar preşedinta Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, şi-a exprimat solidaritatea cu ministrul, condamnând 'cuvintele vulgare' pronunţate de reprezentantul Ligii Nordului, explică principalul cotidian roman.
În ceea ce o priveşte pe Cecile Kyenge, aceasta a declarat duminică: 'Cuvintele lui Calderoli mă întristează din cauza imaginii pe care o conferă Italiei în lume'.
Între timp, duminică seară, senatorul Calderoli şi-a cerut scuze şi a declarat că nu a vrut să o insulte pe ministrul Kyenge. La rândul său, ministrul integrării a afirmat că a acceptat scuzele senatorului Calderoli, dar că 'aceste probleme rămân deschise la nivel instituţional, chiar şi atunci când depăşesc nivelul personal', subliniază publicaţia amintită.
Dar senatorul Calderoli a fost apărat de un alt reprezentant de vază al Ligii Nordului, Matteo Salvini (secretar adjunct al partidului în regiunea Lombardia), care a declarat duminică că 'Doamna Kyenge, ca şi doamna Boldrini, sunt femei periculoase, care trebuie să fie oprite prin idei şi propuneri pentru a construi în Italia un viitor şi o societate diferită faţă de aceea de stânga pe care o propun cele două politiciene'. Potrivit lui Salvini, Kyenge şi Boldrini sunt 'politicieni periculoşi nu pentru că sunt una urâtă şi una frumoasă, ci pentru că propun legi care urmăresc să şteargă identitatea naţională a cetăţenilor italieni', referindu-se la legea propusă de cele două politiciene, aceea de a acorda cetăţenie italiană copiilor imigranţilor care se nasc în Peninsulă, precizează publicaţia menţionată.
'Probleme la Ministerul de interne de la Roma, după expulzarea din Italia a soţiei unui disident kazah', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că pe data de 30 mai a fost expulzată din Italia Alma Shalabaeva, soţia unui disident kazah care trăieşte la Londra, fără ca ministrul de interne Angelino Alfano să fie informat. Acest lucru, denunţat recent de presa din ţară, a creat probleme între Italia şi Kazahstan, unde femeia, care trăia lângă Roma cu fetiţa ei, a fost arestată la domiciliu.
Un episod în care 'totul s-a desfăşurat în mare secret', fără ca ministrul de interne să fie informat. 'L-am însărcinat pe şeful poliţiei italiene să elucideze acest episod în termen de trei zile, iar cine a greşit va plăti', a declarat duminică ministrul de interne Angelino Alfano (secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii şi vicepremier). Partidele de opoziţie din parlament i-au cerut ministrului Alfano să clarifice această situaţie cât mai rapid posibil, conchide publicaţia menţionată.
'Cazul Shalabaeva, nici premierul Letta nu a fost informat', scrie La Stampa din Torino, care precizează că premierul Enrico Letta, la rândul său, a declarat duminică seară că 'cine a greşit, va trebui să plătească'. Între timp, 'dictatorul din Kazahstan', Nursultan Nazarbaiev, se află în vacanţă în Italia, în insula Sardinia, în vila unui prieten al fostului premier Silvio Berlusconi. Cu siguranţă, ministrul Alfano va trebui să explice la parlament ce s-a întâmplat 'în acea zi secretă de la sfârşitul lunii mai, în care cineva, în Italia, a decis să trimită o mamă şi fetiţa ei înapoi într-o ţară condusă de un dictator', mai scrie principalul cotidian torinez.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă că premierul italian Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a declarat duminică că Italia a revocat decretul de expulzare a doamnei Shalabaeva şi 'va face tot posibilul pentru a rezolva acest caz care riscă să pună în pericol imaginea Italiei în lume'.