Merkel compară represiunea din Ucraina cu cea din Belarus

Cancelarul german Angela Merkel susţine că oamenii din Ucraina trăiesc sub dictatură şi represiune, la fel ca cei din vecinul său autoritar Belarus, potrivit VOA.
Cancelarul german Angela Merkel în Bundestag, 10 mai 2012 (ODD ANDERSEN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.05.2012

Cancelarul german Angela Merkel susţine că oamenii din Ucraina trăiesc sub dictatură şi represiune, la fel ca cei din vecinul său autoritar Belarus, potrivit VOA.

Comentariile lui Merkel, făcute joi în parlament, au avut loc tocmai când Germania continuă să facă presiuni asupra preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a se asigura că liderul opoziţiei şi fostul prim-ministru arestat, Iulia Timoşenko, beneficiază de un tratament medical adecvat.

"Astăzi, noi cei din Germania şi Uniunea Europeană trăim în pace şi libertate", a spus ea. "Din păcate, nu acesta este cazul în întreaga Europă, pentru că oamenii din Ucraina şi Belarus încă suferă din cauza dictaturii şi suprimării. Nu trebuie să uităm, indiferent de cât de mari sunt problemele cu care ne confruntăm şi de cât de obositoare pot fi dezacordurile partidelor politice, nu trebuie să uităm niciodată darul pe care noi, cei din Uniunea Europeană şi din organizaţia transatlantică, l-am protejat în ultimii 67 de ani. Un dar al păcii, libertăţii, democraţiei, drepturilor omului, statului de drept şi demnităţii umane."

Timoşenko a pus capăt miercuri unei greve a foamei de aproape trei săptămâni, după ce a fost mutată de la închisoare într-un spital local, pentru tratarea unor dureri cronice de spate.

Preşedintele Ianukovici se confruntă cu tot mai multe critici cu privire la acuzarea adusă lui Timoşenko şi refuzul guvernului de a-i permite o călătorie în Germania pentru tratament.

Timoşenko ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare, după ce a fost condamnată pentru abuz în serviciu, într-o afacere cu gaze din 2009, încheiată cu Rusia. Ea neagă acuzaţiile. Naţiunile occidentale susţin că condamnarea ei este motivată politic.

Unele state membre ale Uniunii Europene au ameninţat cu boicotarea campionatului de fotbal Euro 2012, pe care Ucraina îl găzduieşte în comun cu Polonia.

Marţi, Ucraina a amânat un summit planificat al liderilor central şi est-europeni, după ce o parte dintre ei s-au retras pentru a protesta faţă de tratamentul aplicat lui Timoşenko.

Summitul urma să aibă loc la Ialta, vineri şi sâmbătă.

Aproximativ 10 liderii UE au declarat că nu vor participa, inclusiv preşedintele german Joachim Gauck şi preşedintele ceh Václav Klaus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor