Elveţia o poate primi pe Iulia Timoşenko fiind dispusă să fie mediator între Ucraina şi UE

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.05.2012

Ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter a declarat pentru NZZ am Sonntag că Elveţia o poate primi pe Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean aflat la închisoare, şi e dispusă să fie mediator între Ucraina şi UE.

”Dacă părţile implicate - Uniunea Europeană, Germania şi Ucraina - doresc, noi suntem gata să jucăm rolul de intermediar şi să dăm o mână de ajutor”, a precizat ministrul de externe.

Oficialul de la Berna a mai spus că Elveţia are competenţa necesară şi specialiştii pentru a juca un rol în rezolvarea crizei actuale, care ameninţă desfăşurarea în bune condiţii a Euro-2012.

Didier Burkhalter a declarat că fostul premier ucrainean poate fi tratat în Elveţia, propunere făcută anterior de parlamentarii elveţieni.

De altfel, în ceea ce priveşte cazul Timoşenko, MAE elveţian poartă discuţii cu autorităţile de la Kiev de mai multe luni, a subliniat Burkhalter.

”Important nu este în primul rând unde va fi tratată doamna Timoşenko, ci dacă îi sunt respectate drepturile”, a mai spus oficialul.

Referitor la boicotul Euro-2012 vehiculat de mai mulţi lideri europeni, ministrul elveţian consideră că ideea nu ar fi de niciun ajutor în această situaţie.

Profesorul Karl Max Einhäupl, şeful clinicii Charité din Berlin, a consultat-o, vineri, pe Iulia Timoşenko, în închisoarea din Harkov, unde fostul premier ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Potrivit lui Karl Max Einhäupl, Timoşenko are o hernie de disc, care-i provoacă dureri cronice.

Raisa Moiseieva, adjunctul ministrului ucrainean al sănătăţii, a precizat că tratamentul va începe marţi, într-o clinică din Harkov.

Starea de sănătate a lui Timoşenko şi presupusele bătăi la care a fost supusă au declanşat în ultimul timp un conflict diplomatic între Kiev şi mai multe ţări europene.

Cum până la debutul Campionatului European de Fotbal, care va avea loc în Ucraina şi Polonia, nu mai este decât o lună, numeroşi lideri europeni au ameninţat cu boicotarea competiţiei.

Cancelarul Angela Merkel a evocat un boicot politic împotriva Campionatului, dacă Kievul nu o eliberează din închisoare pe Iulia Timoşenko.

Doar ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich, care este responsabil şi cu sportul, ar putea fi exceptat de la acest boicot.

Friedrich a precizat că va participa la mediul dintre Germania şi Olanda, de la Harkov, numai dacă i se va permite să o viziteze pe Timoşenko.

Recent, purtătoarea de cuvând a preşedintelui Comsiei Europene, Pia Ahrenkilde, a precizat că Jose Manuel Barroso nu intenţionează să viziteze Ucraina, pentru a participa la evenimente din cadrul Euro 2012, având în vedere situaţia politică din această ţară.

Fostul premier Iulia Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată, în octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, fiica sa a cerut Guvernului german să îi salveze viaţa mamei sale, înainte de a fi prea târziu.

Mai multe fotografii în care Timoşenko apare întinsă pe patul din închisoare, prezentând răni pe mâini şi pe burtă, au fost postate pe Facebook. Fostul premier susţine că a fost bătută în închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor