Medvedev i-a certat pe guvernatori pentru apartamentele oferite lui Depardieu
alte articole
Premierul rus Dmitri Medvedev i-a criticat, într-un interviu acordat mass-media europene, pe guvernatorii care i-au făcut cadou apartamente actorului francez Gerard Depardieu, care a solicitat şi a obţinut anul acesta cetăţenia rusă. De asemenea, Medvedev a vorbit despre factorii care împiedică buna cooperare dintre Rusia şi Uniunea Europeană (UE) şi despre cât de important este ca Rusia să scape de dependenţa faţă de exporturile de resurse energetice, relatează cotidianul rus Utro.
După cum a subliniat Medvedev, Depardieu este un actor foarte talentat, chiar dacă 'devine cu fiecare an din ce în ce mai 'pitoresc''. Decizia actorului francez de a deveni cetăţean al Federaţiei Ruse a fost în acelaşi timp una emoţională şi pragmatică, a opinat premierul rus. Totodată, Medevdev a subliniat că oferirea paşaportului rusesc lui Depardieu nu a fost o decizie politică. 'Omul ni s-a adresat şi cred că în acea situaţie ne-ar fi fost greu să-l refuzăm. Sper că Gerard Depardieu va avea o viaţă interesantă în diferite locuri şi teritorii ale Federaţiei Ruse', a declarat şeful guvernului rus.
În acelaşi timp, Medvedev i-a criticat pe guvernatorii care i-au oferit lui Depardieu apartamente. 'Le-aş recomanda unor guvernatori de-ai noştri să distribuie cu mai multă acurateţe apartamente, pentru că în Rusia se stă mult la coadă la locuinţe, oamenii nu pot accesa prea uşor credite ipotecare, iar atunci când oameni nu tocmai cei mai săraci primesc în dar apartamente, acest lucru stârneşte, desigur, tensiune socială, chiar dacă eu înţeleg dorinţa de a face pe plac unei persoane cunoscute', a spus Dmitri Medvedev.
Referindu-se la problema anulării vizelor pentru cetăţenii ruşi în relaţia cu UE, Medvedev a recunoscut că în această problemă Moscova şi Bruxelles nu pot ajunge deocamdată la un acord. 'Partenerii noştri, colegii noştri invocă faptul că anumite state au poziţii diferite, există condiţionări cu tot felul de procese care au loc în Rusia. Răspunsul meu este acelaşi: consider că aceasta (ridicarea vizelor) este şi în interesul UE, şi al Federaţiei Ruse, interesul este absolut reciproc', a declarat Medvedev, subliniind că înlesnirea regimului de vize este doar 'un vector ajutător' în problema ridicării totale a vizelor.
De asemenea, premierul rus a spus că actuala criză din Cipru obligă Rusia să se îndoiască de siguranţa euro. 'Dacă acest lucru este posibil în Cipru, de ce nu ar fi posibil în Spania, în Italia, în alte câteva ţări unde există probleme financiare? Pentru Rusia, ca pentru orice altă ţară, este importantă previzibilitatea, iar propunerea care a fost făcută (privind taxarea depozitelor bancare) nu este doar imprevizibilă, ci este o dovadă a unei inadecvenţe', a spus Medvedev.
Şeful guvernului rus s-a plâns şi de reproşurile, în opinia sa injuste, formulate de UE pe marginea problemei privind respectarea drepturilor omului în Rusia. 'Democraţia, ordinea constituţională şi sistemul politic au în fiecare ţară un caracter naţional', şi-a exprimat convingerea premierul Rusiei. Dmitri Medvedev a amintit că Rusia a 'traversat un secol XX foarte dificil'. 'Instituţiile noastre democratice au doar 20 de ani (...), iar de acest lucru trebuie să se ţină cont', a afirmat premierul rus.
În opinia lui Medvedev, o problemă destul de discutabilă şi complicată este cea a gazului de şist. 'Orice s-ar spune, deocamdată preţul extracţiei acestui gen de gaz este destul de ridicat şi nu poate fi comparat cu cel al extracţiei de gaz natural din zăcăminte. Însă, admit că tehnologiile se vor schimba. Important este ca în urma acestor tehnologii să nu fie distrusă mama-natură, pentru că riscurile care există sunt, totuşi, destul de ridicate', a explicat Medvedev, admiţând totodată că acest proces nu poate fi oprit.
Medvedev a mai subliniat că scăderea preţurilor la petrol constituie o problemă serioasă pentru economia rusă, orientată spre exportul de resurse energetice. 'De aceea, trebuie să schimbăm structura exportului şi trebuie să ne ocupăm de cererea internă, pentru ca evenimentele internaţionale să nu se răsfrângă în aşa măsură asupra intereselor noastre', a spus premierul rus.
Întrebat despre decizia Rusiei de a-şi majora cheltuielile militare, Medvedev a explicat să sectorul de apărare din orice ţară constituie un pas spre modernizarea economiei. 'De aceea, nu văd nicio contradicţie cu obiectivul de modernizare a economiei. Cu totul altceva este că nu trebuie să existe dezechilibre şi banii trebuie orientaţi obligatoriu şi spre alte sectoare', a conchis şeful guvernului rus.