Lovitura pe care a primit-o UE din partea Ciprului. Germania nu se aştepta la mişcarea asta
alte articole
Cipru s-ar putea împrumuta de la Rusia pentru a evita colapsul financiar, susţin surse citate de presa cipriotă.
Decizia a fost luată după ce parlamentarii ciprioţi au respins taxa pe depozite bancare, impusă de acordare împrumutului în valoare de zece miliarde de euro. Informaţia a fost criticată de liderii europeni, care i-au somat pe guvernanţii ciprioţi să caute o soluţie în interiorul Uniunii Europene.
După ce taxa pe depozitele bancare a căzut la vot, miniştrii ciprioţi au fost convocaţi la o întrunire de urgenţă de către preşedintele de la Nicosia, Nicos Anastasiades. Acesta s-a întâlnit în aceeaşi zi şi cu reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.
În mijlocul discuţiilor se află şi românca Delia Velculescu, şeful misiunii FMl la Nicosia. În urma reuniunilor la nivel înalt, parlamentarii ciprioţi au început să caute soluţii de evitare a colapsului în afara Uniunii Europene şi iau în considerare posibilitatea de a solicita un împrumut financiar Rusiei.
Situaţia financiară dificilă din Cipru îi îngrijorează pe oamenii de afaceri ruşi. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, aceştia au depus sume uriaşe în Cipru. Agenţia de rating Moody’s a estimat că băncile din Rusia aveau la finalul anului trecut aproximativ nouă miliarde de euro depuşi în Cipru, în timp ce depozitele companiilor ruse în băncile cipriote ajung la circa 15 miliarde de euro.
Acelaşi raport Moody’s arată că România figurează cu depozite de 100 de milioane de euro în Cipru. Băncile cipriote au fost închise încă de sâmbătă şi vor rămâne aşa până marţi, de teamă că oamenii îşi vor retrage economiile din cauza instabilităţii economice.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că Zona Euro este pregătită să ofere un sprijin financiar în valoare de zece miliarde de euro statului cipriot, atunci când acesta va întruni condiţiile impuse de Bruxelles.